Babka majonezowa babci Władzi

Untitled-1

Dziś będzie przepis babci – babka majonezowa. Przez okna wreszcie widać jak budzi się wiosna- w ogrodzie naloty dywanowe ptaków, łączenie się w pary, zasiedlanie budek. Rodzina nabija się ze mnie, że spędzam godziny o poranku ciesząc się jak dziecko z kolejnych odwiedzin wiewiórki, dzięcioła i sikorek i planów nabycia lornetki, bo słabo widzę 😉 Ptaszki ptaszkami, ale idzie Wielkanoc.

Babka majonezowa na Wielkanoc

Wiadomo przepisy na Wielkanoc są na blogu potrzebne i szukane. U nas w tym roku będzie na relaksie- raczej spacerowo i rowerowo niż obajadając się, ale i tak są plany na jakieś małe pyszności. Dziś mam dla Was przepis wydębiony od babci Władzi, czyli prababci Gaby, a babci Michała. Babcię uwielbiam nad życie i od lat podziwiam jej energię życiową. Babcia, gdy ją odwiedzamy zawsze serwuje dwa dania i ciasto i nawet przekroczenie trzy lata temu 90tki nie wybiło jej z tego rytmu. Gdy wracam do domu to nie smęcę z dwa tygodnie, bo mi wstyd, że mi się w ogóle zdarzają takie akcje przed 40tką 😉 Babcia była kochana i podzieliła się przepisem na babkę majonezową. Babka majonezowa jest wyjątkowo prosta do wykonania i przypomina mi wyjątkowo tę, którą piekła moja babcia Hala co niedziela. Taki herbatkowy klasyk.

Zanim przepis to jeszcze przenosę Was do ciekawych linków, które mogą się przydać na Wielkanoc: przepisy na Wielkanoc w linkach: przede przystkim polecam bezowe jajka z lemon curd , czy bezy z kremem z klementynek , a schab czy pasztet z tego wpisu

babka majonezowa

 

Babka majonezowa babci Władzi

Babka majonezowa babci Władzi

Składniki

  • 4 jajka
  • pół szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka ektraktu z wanilii

Instrukcje

  1. Nagrzej piekarnik do 180 C. W mikserze z rózgą ubijamy jaja z wanilią i cukrem aż będą puszyste i białe. Przesiewamy obie mąki przez drobne sitko i mieszamy dokładnie z proszkiem do pieczenia. Dodajemy powoli delikatnie mieszając po łyżce. Dodajemy majonez i delikatnie mieszamy. Foremkę do babki natłuszczamy i wysypujemy mąką. Wlewamy ciasto i pieczemy około 45 minut lub do suchego patyczka. Oprósz cukrem pudrem. Smacznego!
http://www.leniwaniedziela.pl/babka-majonezowa/

babka majonezowa

Jedna odpowiedź

  • to jest taka babka ucierana? ciekawa jestem…
    męczy mnie ten majonez… taki kupny ze sklepu, 1001 składników?
    (i przepraszam za głupie pytanie: po co majonez?)
    no i ja bym od razu próbowała z mąki orkiszowej….

Skomentuj zuzanna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *