Beza Pavlova z truskawkami i rabarbarem

pavlova

Beza Pavlova

Któż nie drży na hasło- beza Pavlova? Jak wiecie nie są mi obce takie doznania. Beza od lat zajmuje czołowe pozycje na liście moich ulubionych deserów. Gdy odwiedzają nas przyjaciele i pytam na co mają ochotę na deser – beza jest także w top 5 chciejstw i zachciewajek.

Jeżeli o temacie bezy czytacie na moim blogu po raz pierwszy to polecam post matkę, który mógłby się nazywać „sposób na idealną bezę” czy też „sekrety wykonania bezy idealnej” 🙂 Klikajcie, wiedza czeka.

Tym razem w mojej głowie zapączkował pomysł duszenia rabarbaru w soku z granatu. Potem infuzja rozmarynem. Idea była taka, że granat zabarwi mój niestety mocno zielony rabarbar na różowo, a rozmaryn da kopa smakowego. Sztuka barwienia się nie udała, ale smak wyszedł przeboski.

Beza Pavlova z duszonym rabarbarem i truskawkami

Beza Pavlova z duszonym rabarbarem i truskawkami

Składniki

  • 6 białek jaj
  • 330 g drobnego cukru
  • 1 t ekstraktu z wanilii
  • 1 t octu jabłkowego
  • 1T mąki kukurydzianej
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 2 szklanki soku z granatu
  • 1 szklanka cukru
  • 5 7 cm łodyżek rozmarynu
  • 2 szklanki truskawek
  • 1 szklanka śmietany kremówki

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 150C. Zacznij ubijać białka ze szczyptą soli, aż zaczna formować się wierzchołki. Dodawaj cukier po łyżce i miksuj. Miksuj białka bite 10 minut, aż będą błyszczące i sztywne i utrzymują kształt i się nie rozpływają.Dodaję ekstakt , mąkę kukurydzianą i ocet i szybko mieszam aż się połączą. Do Pavlovej używam łyżki i formuję koło. Obniżam temperaturę od razu po włożeniu bezy do piecyka na 120C.Pavlovą piekę 1,5 h i zostawiam na noc lub do wystygnięcia w piecyku.
  2. W tak zwanym między czasie duszę rabarbar. Sok z granatu i cukier zagotowuję i obniżam gaz do minimum. Dodaję do syropu gałązki rozmarynu i kawałki rabarbaru. Duszę 5 minut i zostawiam w syropie do ostygnięcia.
  3. Ubijam śmietanę na sztywno.
  4. Bezę podaję tak: na środek nakładam bitą śmietanę, na to duszony rabarbar i pociete na mniejsze kawałki truskawki. Tu podane także z bratkami , bo ślicznie razem wyglądają. Smacznego!
http://www.leniwaniedziela.pl/beza-pavlova-z-truskawkami-i-rabarbarem/

Resztę syropu zużyłam do drinków- świetnie poszło z prosecco lub bacardi i gazowną wodą. O tym następnym razem 🙂

beza-z-truskawkami-i-rabarbarem

beza pavlova

beza-z-bitą-śmietaną-i-owocami

beza pavlova -z-rabarbarem-i-truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *