Black Friday- książki, książki, książki!

booksfeat

Czy jesteście gotowi na szaleństwo zakupów w Black Friday? To ulubiony dzień każdej maniaczki książek. Co roku odkładam zakupy na amazonie do tego dnia i w piątek po Święcie Dziękczynienia, czyli dziś mam swój mały dzień dziecka 😉 Jeżeli nigdy nie zamawialiście w Amazonie to  praktycznie większość produktów jest wysyłana do Polski, a zamówienia powyżej dwudziestu pięciu funtów są za darmo. Uwielbiam książki, mamy ich w domu setki, szczególnie szaleję za zbieraniem książek kucharskich. Myślę, że mam ich już koło dwustu. Wychowałam podobnego maniaka książkowego i padam z dumy, że moje jedenastoletnie dziecko przeczytało już ponad 300 książek w swoim życiu- norma chyba za paru rodaków 😉

1_reading_books_is_cool

Dziś chciałam Wam pokazać moje ulubione książki kucharskie. Może szukacie pomysłów na prezenty świąteczne? A może macie ochotę zrobić sobie dzień prezentów. Ja uwielbiam takie małe nagrody 🙂

2_girl_reading
recomended_books

1.The Blue Chair Jam Cookbook Dla fana dżemów. Od kilku lat robię rocznie ponad 150 słoików dżemów, duża część wychodzi z domu jako prezenty. Ta książka była moją biblią, gdy zaczynałam. Piękne fotografie, dokładne wskazówki, smaki o których Wasi znajomi i rodzina będą mówić tygodniami.

2.What Katie Ate: Recipes and Other Bits and Bobs Bloga Katie śledziłam niemal od początku jego istnienia. Dziewczyna ma niesamowity talent do stylizacji potraw i jest genialnym fotografem. Uczta dla oczu!

3. Tartine Bread Tę książkę polecała kiedyś Liska z White Plate dziewczyna odpowiedzialna za wiele moich wydatków książkowych 😉 Pierwszy chleb upiekłam z przepisu Chada i nie chcę szukać innych bo jest on po prostu idealny. Jeżeli śledzicie mojego Instagrama to wszystkie te piękne bochenki są właśnie z przepisu z tej książki.

4. Plenty Nie pamiętam, jak odkryłam Yotam Ottolenghi , ale zmienił on całkowicie moje podejście do przygotowywania warzyw. Tak ciekawych, złożonych smaków nie znałam i dzięki temu panu zdecydowanie poszłam o krok dalej. Jeśli jesteś na diecie głównie roślinnej- pragniesz mieć tę książkę! Tu inne jego pozycje, które także posiadam i polecam! Jerusalem and Ottolenghi: The Cookbook

5.Seasons Donna Hay- cudowna Donna i sesje do jej magazynu – piękne jasne styzacje, lifestyle, który wyrzuca ze skarpetek. Seasons to kwintesencja wszystkich jej działań, zebrane są tu najlepsze sesje i przepyszne przepisy. Książka, która leży zawsze obok kanapy. Cukiereczek!

6.Tender: Volume II, A cook’s guide to the fruit garden Nigel Slater ma specjalne miejsce w moim sercu. Ten gość ma coś podobnego ze złączami w mózgu jak ja, bo ilekroć go słucham, nie mogę wyjść ze zdumienia, że ktoś postrzega jedzenie i gotowanie dokładnie tak jak ja. Jakbym jeszcze potrafiła mówić i pisać po angielsku jak on…Czytanie tego to jest uczta po prostu. „Tender”to tak naprawdę dwie książki vol. I and II Tender: Volume I, A cook and his vegetable patch Jedna jest o warzywach, druga o owocach. Mówią nie tylko o tym co można z nich przygotować, ale także o uprawie i odmianach. Rozumiecie mój zachwyt?

7.The Nordic Bakery – Bake your own traditional Scandinavian bread, savoury pastries, cakes, sweet buns, desserts and biscuits in your own home Tę książkę poleciła mi Paula Kolondra której zawsze wierzę, bo obie mamy poczucie, że w poprzednim wcieleniu musiałyśmy być spokrewnione. Podoba nam się to samo, zdarza się, że wpadamy na podobne pomysły w tym samym czasie, nic o tym nie wiedząc. Szkoda tylko, że to tyle kilometrów 🙁 Książka weszła do stałego użycia, przepisy na drożdzowe ciasta z niej są już w stałym repetuarze i nikt w domu innych nie chce.

3_favorite_cookbooks

Mam nadzieję, że przewodnik po moich ulubionych książkach kucharskich się przyda, a ja otwieram sobie zaraz stronkę i idę poszaleć 🙂 Ściskam!

4_girl_sitting_on_books

5_london_style_book

11_books

Odpowiedzi: 8

Skomentuj Angelika Szostak Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *