Bułeczki maślane- miękkie następnego dnia.

buleczki-feat

Bułeczki maślane- miękkie następnego dnia

Z wszystkich przepisów na Instastory– ten na bułeczki maślane wzbudził największe emocje! Najwyraźniej macie tak jak ja- wasz mózg na myśl o kwarantannie i zarazie, daje wam jedyny słuszny według niego wybór- jedz gluten!

Przepis na bułeczki jest bardzo uniwersalny- możecie zrobić z niego drożdżówki, czy ślimaczki cynamonowe lub upiec słodkie bułki śniadaniowe. Można też poszaleć- posypać je makiem, sezamem, kruszonką- działajcie według własnej inwencji twórczej. Mozecie też dodać do ciasta rodzynki lub pocięte daktyle.

Ich największym plusem jest to, że są mięciutkie następnego dnia. Wieczorem okrywam je w koszyku lnianą ściereczką. Możecie je mrozić(nieupieczone i upieczone), dwudniowe będą świetną bazą tostów francuskich.

buleczki-maslane

Bułeczki maślane- miękkie następnego dnia.

Bułeczki maślane- miękkie następnego dnia.

Składniki

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 40 gramów drożdży
  • pół szklanki cukru
  • 700 g mąki(użyłam manitoby, dobra będzie też tortowa)
  • 60 gramów miękkiego masła
  • rozbełatane jajko do smarowania

Instrukcje

  1. Jajka ubij z cukrem w mikserze. Zmień końcówkę na hak. Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem(w temperaturze nieco cieplejszej od pokojowej). Dodaj do masy jajecznej. Dodaj mąkę. Mieszaj na średnich obrotach, aż masa połączy się. Przejdź na wysokie obroty na 5-6 minut. Zmień na średnie obroty i dodaj masło. Mieszaj jeszcze jakieś 4 minuty.
  2. Zostaw do wyrośnięcia na jakieś 45 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość. Odgazuj ręką.
  3. Z ciasta formuj kulki wielkości małej brzoskwini. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Powinno wyjść około 12 bułeczek.
  4. Zostaw do wyrośnięcia na 20 minut. Posmaruj jajkiem.
  5. Piecz w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez około 15-20 minut., aż będą złote na wierzchu.
http://www.leniwaniedziela.pl/buleczki-maslane-miekkie-nastepnego-dnia/

maslane-buleczki

Na blogu znajdziecie też inne świetne przepisy, które zaspokoją wasz głód glutenu:

DROŻDŻOWE ZAKRĘCONE BUŁECZKI Z KARDAMONEM I MIGDAŁAMI

TRUSKAWKOWO-RABARBAROWE DROŻDŻÓWKI Z KRUSZONKĄ

ŚLIMACZKI CYNAMONOWE – KANELBULLAR przepis-na-bulki

MÓJ ULUBIONY CHLEB

DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z DŻEMEM Z OWOCÓW Z ZAMRAŻARKI

przepis-na-domowe-bułeczki

Odpowiedzi: 2

Skomentuj Kasia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *