Ciasto Tosca

feat

W zeszłym tygodniu Gaba została w domu przez choróbsko i piekłyśmy sobie przez kilka dni różne pyszności. Obiecałam, że wkleję w weekend, bo na FB było kilku chętnych na przepis. Ciasto jest z tych cięższych, świetnie wytrzyma dwa dni pod przykryciem zachowując świeżość. Idealne do popołudniowej herbaty czy kawy. Wystudźcie dobrze zanim zjecie.

IMG_6396

IMG_6382

4 jajka
170g drobnego cukru
100ml śmietany 30%
100g masła, stopionego i wystudzonego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki proszku do pieczenia
260g mąki tortowej

góra
75g masła
75g drobnego cukru
100ml śmietanki
25g mąki
100g płatków migdałowych

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Natłuść okrągłą foremkę 29 cm i oprósz odrobiną mąki.

W robocie ubij jajka z cukrem na puszystą jasną masę. Delikatnie wmieszaj śmietanę, rozpuszczone masło i ekstakt waniliowy. Ja robię to ruchem zagarniającym od dołu, tak, by nie utracić powietrza z masy.

Do drugiej miski przesiej mąkę, proszek i dodaj masę jajeczną, znów delikatnie mieszając. Wlej całość do foremki- piecz 30-35 minut.

W trakcie , gdy ciasto się piecze wykonaj górą część ciasta. W garnku rozgrzej jej składniki: masło, cukier, śmietankę, mąkę i płatki migdałowe-odłóż garść do posypania potem. Wysuń ciasto z piekarnika po 30 minutach i rozłóż na jego górze masę z płatkami. Piecz 10 minut. Otwórz znów piekarnik i posyp garścią płatków- piecz jeszcze kilka minut aż się zazłocą.

Ostudź, pokrój i smacznego! Przechowuj pod ściereczką lub w specjalnym pojemniku.

IMG_6399

IMG_6413

IMG_6387

IMG_6393

IMG_6415

IMG_6416

Odpowiedzi: 6

Skomentuj Marta Potoczek Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *