Cynamonowa owsianka z jabłkami i płatkami migdałów

IMG_3714

Parę lat temu nie jadałam śniadań w ogóle. Do 15 potrafiłam jechać na energii z wielkiej kawy latte z cukrem i czasem jeszcze dobijałam to redbullem. Byłam gruba, zmęczona i non stop chorowałam. Przeszłam długaśną drogę zmian w swoim życiu, ale na samym początku zaczęłam regularnie jeść, a co najważniejsze jeść zdrowe śniadania. I tak od ponad pięciu lat jadamy rano dość monotematycznie, zmieniając jedynie dodatki i albo jest to granola , albo smoothie bananowo-orzechowe, albo owsianka. Moja ukochana to jabłkowo- cynamonowa i taką mam dziś dla Was.

IMG_3718

Z tych składników powinno się nakarmić dwójkę głodnych ludzi. Przepis jest odpowiedni dla każdego- jest i wegański i bezglutenowy, nawet ja z moją nietolerancją laktozy i fruktozy moge korzystać do woli.

PRZEPIS – CYNAMONOWA OWSIANKA Z JABŁKAMI I MIGDAŁAMI

100 g owsianki
1 szklanka mleka roślinnego (używam owsianego, ryżowego lub migdałowego- tu ryżowego waniliowego)
3 jabłka(antonówki)
1 łyżka cynamonu
1 łyżka brązowego cukru(można pominąć)
garść płatków migdałowych
syrop klonowy

Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i potnij je cienko w półksiężyce. W pierwszym garnuszku zagotuj jabłka, cynamon, trochę wody i cukier. W drugim owsiankę z mlekiem. Jabłka dusimy do miękkości. Owsiankę gotujemy aż zgęstnieje. Na suchej patelni podprażamy migdały. Ja cały czas poruszam patelnią, by zmieniać ich pozycję, by się nie przypaliły. Prażymy je aż zaczną się lekko złocić. Do miseczki nakładamy owsiankę, na to jabłką, posypujemy płatkami migdałów i polewamy syropem klonowym. Śniadanie mistrzów!

IMG_3721

Odpowiedzi: 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *