Dyniowe scones

IMG_4149

Wiecie jak to jest, gdy budzicie się rano z chęcią na gorącą bułeczkę z dżemem, a w chlebaku brak nawet suchego chleba? Auć. Można zrobić naleśniki. Ale w sobotę marzyły mi się gorące bułeczki, wcale nie chciałam nigdzie iść, chciałam zostać w szlafroku i lenić się na całego. Pomyślałam o sconesach-są super szybkie i jeszcze można je połączyć z puree z warzyw i z kamienną twarzą patrzeć na dziecko wsuwające bułeczki z błogą miną, nieświadome naszego podstępu, by znów przemycić gdzieś warzywa. Jesienią piekę sobie jedną średnią dynię na początku tygodnia i trzymam puree w lodówce- wykorzystuję je sobie do smoothies, muffinków i co tam sobie jeszcze wymyślę..o sconesów na przykład. Dynię rozcinam na pół, wywalam środek i tnę jeszcze na kilka kawałków. Piekę w 180 stopniach przez 20-30 minut(zależy jak gruba jest dynia). Łyżką wyciagam miąższ i blenduję. Take puree można też zamrozić, daje radę ponad pół roku.

IMG_4155

PRZEPIS- DYNIOWE SCONES- EKSPRESOWE BUŁECZKI

200g puree z dyni (opis jak zrobić powyżej)
300 g mąki
1 łyżeczka sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
130 g masła
2 łyżki jogurtu greckiego
pół szklanki mleka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
cynamon
imbir
jajko do posmarowania

Mieszam suche składniki razem. Wcieram w nie rękoma masło. Mieszam mokre składniki razem. Mieszam wszystko razem. Ugniatam chwilę. Rozklepuję na plcek grubości 1 cm. Możecie rozwałkować. Wycinam szklanką kółka. Smaruję rozbełtanym jajkiem. Piekę 11-14 minut w 215 stopniach.

Podaję z jogutem greckim i dżemem truskawkowym z rozmarynem lub miodem. I nadal w szlafroku 🙂

IMG_4119

IMG_4125

IMG_4127

IMG_4138

IMG_4140

IMG_4142

Odpowiedzi: 7

Skomentuj foodmania Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *