Gazpacho z pomidorów i arbuza

gazpacho

Przepis na gazpacho z pomidorów i arbuza

Gazpacho to idealna zupa na upały. Dodanie do niego arbuza czyni go jeszcze świeższym i bardziej orzeźwiającym od tradycyjnego. Gdy się śpieszę zmiksowaną zupę wkładam do zamrażarki i wyjmuję co 10 minut miksując od nowa. Schładza się wtedy dużo szybciej niż tradycyjnie w lodówce, a wiecie jak nie znoszę czekać i całego tego ambarasu z cierpliwością 😉

Gazpacho z pomidorów i arbuza

Gazpacho z arbuza i pomidorów

Czas gotowania: 30 minuty

Gazpacho z arbuza i pomidorów

Składniki

  • 4 cebule dymki
  • 1 kg pomidorów malinowych
  • 500 g arbuza bezpestkowego
  • 500 ml passaty
  • 4 kromki czerstwego chleba
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki octu balsamicznego
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z jednej limonki
  • sól, pieprz
  • kilka listków bazylii do podania
  • grzanki: cztery kromki dwudniowego chleba pszennego, oliwa z oliwek, 4 gałązki rozmarynu, sól.

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Chleb na grzanki okrój ze skórki i pokrój w kostkę o boku 1 cm. Posiekaj drobno rozmaryn, odrzuć zdrewniałe części. W misce wymieszaj kostki chleba, rozmaryn, łyżeczkę soli i 3 łyżki oliwy. Wymieszaj ręką tak by równomiernie pokryły cały chleb. Wrzuć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz do zezłocenia- około 15-20 minut. Pilnuj, by się nie przypaliły.
  2. Sparz pomidory i usuń z nich gniazda nasienne. Potnij na kawałki. Pozbaw arbuza skórki i potnij w kawałki. Polecam zakup arbuza bezpestkowego, którego nie musimy pozbawiać nasion. Jeżeli go nie dostaniesz usuń nasiona. Posiekaj dymkę. Usuń skórkę z chleba. Do blendera wrzuć: pomidory, arbuza, dymkę, passatę, oliwę, chleb, zmiażdzone ząbki czosnku i zblenduj na gładko. Dodaj dwie łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, dwie łyżki oliwy i łyżkę octu balsamicznego oraz sok z jednej limonki. Zblenduj ponownie i sprawdź czy warto jeszcze dodać soli. Wstaw do lodówki, by się schłodziło. Gdy się spieszę wstawiam do zamrażarki i blenduję co parę minut.
  3. Podaję z grzankami i listkami bazylii. Dla wielbicieli ostrych dań istnieje możlwiość posypania dodatkowo płatkami chilli.
http://www.leniwaniedziela.pl/gazpacho-z-pomidorow-i-arbuza/

A wy jakie macie pomysły na dania w upały? Ja mogłabym całe dnie jeść schłodzone czereśnie, arbuza, chłodniki i do tego lody. Jakbym jeszcze miała basen i schłodzone prosecco! No dobra idę sobie pomarzyć 😉

Gazpacho z pomidorów i arbuza

Tagi z artykułu
, , , , ,

Odpowiedzi: 3

  • przepis spadł z nieba – na pewno wypróbuję! 5 lat temu jedliśmy gazpacho pomidorowo-arbuzowe w uroczej knajpce w Kazimierzu Dolnym – zrobiło na nas piorunujące wrażenie (na dodatek: knajpka miała ogrooooooooooomny, piękny ogród – więc doznania nie tylko smakowe, ale również estetyczne gwarantowane) – niestety nigdy później nie znalazłam takiej pozycji w menu jakiejkolwiek restauracji, a i o przepis było trudno. W weekend będzie gotowanie…. 🙂

Skomentuj Garo Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *