Granola kokosowa

granola_feat

Granolę piękę od wielu lat, regularnie co trzy tygodnie mieszam szybko składniki w misce, przesypuję na blachę, piekę i przesypuję do wielkiego szklanego słoja. Zajmuje mi to około 10 minut bez czasu pieczenia, czyli mniej niż pójście do sklepu, a w głowie spokój, że kolejny posiłek nie będzie naszprycowany konserwantami. Ostatnio Gaba robiła imprezę i na stołach wylądowały paczki różnych gotowych pyszności- oczywiście capnęłam i chipsa i m&msa i napiłam się coli. I efekty od razu wyszły na twarzy- wysypało mnie tak po raz pierwszy od pół roku 🙁 Widać jak moje ciało się już odzwyczaiło od takich chemicznych koktaji.
Wracając do granoli 😉 Nie jest to pierwszy na nią przepis- TUTAJ jest poprzedni. Dziś wersja delikatniejsza w kolorze, choć równie chrupiąca. Baardzo kokosowa.

IMG_0393

IMG_0385

PRZEPIS- GRANOLA KOKOSOWA

500g płatków owsianych górskich

1/3 szklanki syropu klonowego

1/3 szklanki brązowego cukru

1/2 szklanki oleju kokosowego

150 g wiórków kokosowych

500 g nasion i orzechów- ja użyłam słonecznika, sezamu, migdałów i nerkowców

100 g dużych płatków kokosowych

1 Rozgrzej piekarnik do 180C. W misce wymieszaj wszystkie składniki oprócz nasion, orzechów i dużych płatków kokosa.
2 Wyłóż blachy papierem do pieczenia. Rozłóż granolę na blachach i dociśnij łyżką. Piecz 20 min.
3 Następnie dodaj orzechy, nasiona i płatki kokosa. Piecz kolejne 15-20 min, aż całość będzie złota. Tu ważny moment- od złotego do spalonego jest tylka chwila. Wystudź i przesyp do szklanego słoja, szczelnie zamykanego.
4. Podawaj w miseczce z jogurtem greckim, truskawkami, polane syropem klonowym

IMG_0373

IMG_0387

Odpowiedzi: 6

Skomentuj Marta Potoczek Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *