Klopsiki jagnięco-wołowe z bobem

klopsiki-feat

Z tego co czytam w sieci klopsiki to najnowszy szał w tym roku, co cieszy mine niezmiernie, bo uwielbiamy je w naszym domu od zawsze. Chciałam Wam dziś napisać o moim zeszłorocznym odkryciu jakie wyszperałam w jednej z moich ulubionych książek- Jerusalem Przepis miał i klopsiki i bób, o miłości do którego pisałam tu już nie raz plus taką listę przypraw i ziół, że zupełnie nie wiedziałam jakiego smaku się spodziewać, a to zawsze dobry powód, by wypróbować dany przepis.Cynamon, goździki i czosnek w jednym daniu?! I przepadłam- potrawa jest cudownie zaskakująca i wszystko idealnie z sobą współgra. Robiłam ją już ponad dziesięć razy- w wersji tylko wołowej(używam wołowiny Limousine)- jest dużo bardziej słodka i „karmelowa”, tylko jagnięcej- nieco tłustsza i bardziej słona. Jedyne co zmieniam czasami to dodanie pierwszej partii bobu jednak obranej- smak jest ten sam, a danie jakieś takie ładniejsze i nie wkurza tych co nie lubią bobowych skórek 😉

W tym roku wyhodowałam kilka bobowych roślinek akurat na jedno danie. Bób niestety potrzebuje miejsca i z metra kw wychodzi go naprawdę niewiele. Pół sezonu trwa walka z czarną mszycą, która niestety pokonała kilka roślin. Ale co wyrosło ugotowałam dziś dla Was 🙂 Oto moje ekologiczne boby 😉

fava beans shelling 1

fava beans shelling2

fava beans shelling3

fava beans shelling4

Przepis z Jerusalem Yotama Ottolenghiego

PRZEPIS- KLOPSIKI JAGNIĘCO WOŁOWE Z BOBEM

4½ łyżki oliwy z oliwek
350g bobu
4 łodyżki tymianku
6 cebulek dymek
6 pociętych w plasterki ząbków czosnku
2½ łyżki soku z cytryny
500ml bulionu z kurczaka
sól i pieprz
KLOPSIKI
300g mielonej wołowiny
150g mielonej jagnięciny
1 średnia cebula, drobno posiekana
120g bułki tartej
po dwie łyżki mięty, kolendry, koperku i pietruszki plus po pół łyżki do podania
2 zmiażdzone żabki czosnku
1 łyżkę przyprawy baharat*
1 łyżkę kminu rzymskiego
2 łyżki pociętych kaparów
1 jajko, rozbełtane

*zrób własną przyprawę baharat w moździeżu lub młynku: należy zemleć 1 łyżkę czarnego pieprzu, 1 łyżkę ziaren kolendry, 1 łyżeczkę goździków, 1 laskę cynamonu, 1 łyżeczkę ziela angielksiego, 1 łyżkę kminu rzymskiego i pół startej gałki muszkatołowej.

W miscue wymieszaj składniki klopsików- dodaj 3/4 łyżeczki soli(chyba, że masz kapary w soli, weedy icy nie płucz, ale nie dodawaj też eksta soli) i mnóstwo pieprzu. wymieszaj dokładnie wszystkie składniki rękoma i formuj kulkeczki wielkości piłeczki od pingponga. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż kulki w dwóch turach, aż będą złotobrązowe i skarmelizuje się skórka. Odłoż na talerz obok po smażeniu. Wytrzyj patelnię ręcznikiem papierowym do czysta. W trakcie smażenia klopików, zblanszuj bób na wrzątku, gotuj go jakieś 4 minuty i przelej zimną wodą i obierz połowę ze skórek.

Ponownie rozgrzej oliwę na patelni, podmsmaż 3 minuty dymkę, tymianek i czosnek, dodaj nieobrany bób, 80 ml bulionu i pół łyżyki doku z cytryny, półtorej łyżeczki soli i pieprz. Duś na małym ogniu po przykrywką 10 minut. Dodaj klopiski, resztę bulionu i duś pod przykryciem kolejne 25 minut, potem dodaj obrany bób i pozostałe do zioła i sok z cytryny, duś jeszcze 2 minuty. Podawaj z ryżem jaśminowym.

fava beans lamb beef meatballs 1

fava beans lamb beef meatballs 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *