Kokosowo śliwkowe batony z limonką

feat

Parę dni temu zostałam zaproszona na ciekawy event przez California Prune Board do restauracji Aruana gdzie Chef Witek Iwański gotował dla nas kolację z śliwką kalifornijską jako główną bohaterką wieczoru. Jego kuchnię mogłam spróbować po raz pierwszy, do tej pory słyszałam tylko jak kolejni wkręceni w temacie jedzenia znajomi wyrażali swoje opinie. Było fantastycznie- gotowanie odbywało się na naszych oczach, na naszym stole lądowały pyszne dania, a wieczór upływał na miłych pogawędkach. Razem ze mną była m.in Małgosia z Minta eats, Magda z Daretocook i Kasia z Chillibite W takim towarzystwie godziny lecą szybko, a rozmowom o jedzeniu nie ma końca.

Po całym wieczorze ze śliwką rano obudziłam się z chęcią na więcej, a że przywiozłam ich trochę ze sobą od razu zaczęłam działać w kuchni. Ilość inspiracji i smaków była ogromna, ale mi jakoś do głowy wpadła limonka ze śliwką. Kilka dni wcześniej zaplanowałam pieczenie zdrowych batonów na przekąski. Inspiracja przyszła z facebooka z feedu Bon Appetit. Jak to zwykle ze mną bywa pozamieniałam trochę po swojemu. Danie wyszło wegańskie i bezglutenowe(czy też bezpszeniczne, jeżeli nie użyjecie bezglutenowego owsa).
Z jednej strony mamy kokosa w wielu wydaniach, słodycz śliwki i daktyli jest przełamana skórką i sokiem z limonki. Amarantus, sól i cukier z kokosa dają element chrupkiego ciasta z solonym karmelem. Płatki migdałowe i kokos cudnie chrupią. No dobra róbcie- pokochacie i przez myśl Wam nie przejdzie jako pierwsze, że to coś zdrowego 😉

IMG_6518

aruana

PRZEPIS- KOKOSOWO ŚLIWKOWE BATONY Z LIMONKĄ


10 śliwek kalifornijskich
12 daktyli Medjool
3/4 szklanki mąki z amarantusa
1/2 szklanki płatków owsianych
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 szklanki płatków z migdałów
3/4 szklanki oleju kokosowego
1/2 cup coconut sugar
4 łyżki syropu klonowego
1 szklanka wiórków kokosowych
skórka z limonki, starta na drobnych oczkach
sok z 1 limonki
1/2 szklanki wiórków kokosowych na wierzch
1/2 szklanki pociętego w cienkie paseczki kokosa

Rozgrzej piekarnik do 175C. Wyłóż blaszkę 20cmx20cm papierem do pieczenia. W garnuszku alej daktyle i śliwki szklanką wody i gotuj na małym ogniu aż woda niemal całkiem odparuje. Zostaw do ostygnięcia.

W robocie kuchennym zmiksuj- mąkę amarantusową, płatki owsiane, proszek do pieczenia i szklankę płatków z migdałów. Dodaj olej, cukier kokosowy i 2 łyżki syropu klonowego i 1 szklankę wiórków kokosowych.

Wyłóż na papier do pieczenia i dociskaj by równo pokryć blaszkę i uformować boki ciasta.

Zmiksuj śliwki, daktyle, sok i skórkę z limonki na gładką masę. Rozsmaruj na cieście zostawiając 1 cm po bokach bez masy. Na całość rozsyp resztę płatków migdałowych, wiórki i kawałki kokosa. Dociśnij rękoma. Skrop resztą syropu klonowego. Piecz około 40 minut. Pokrój po ostygnięciu na około 20 prostokątów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *