Kurczak pieczony z tymiankiem/ ziemniaki Hasselback

feat_ziemniaki_chicken

„Co byś zjadła na obiad” pytam Gabę w niedzielny poranek. „Pieczonego kurczaka z ziemniaczkami” wzdycha Gaba. Dokładnie 25 lat wcześniej wzdychałam tak ja. Nadal niedziela kojarzy mi się z zapachem chrupiącej skórki, ziemniaczkami rozpływającymi się w ustach, kawałku(sic!) ciasta z owocami. Tak najprościej i najlepiej 🙂 Dzieliłam się już kiedyś przepisem na kurczaka pieczonego z jabłkami , dziś kolej na tymiankowo-czosnkowo-cytrynowego. Nakupowałam chyba tonę ziół do ogrodu i mogę wreszcie poszaleć z dodawaniem ich do potraw. Tu do testów poszedł tymianek limonkowy. Szczerze, to zbyt wielkiej różnicy w smaku nie ma, więc spokojnie użyjcie zwykłego.

IMG_9874

PRZEPIS – KURCZAK PIECZONY Z TYMIANKIEM/ ZIEMNIAKI HASSELBACK

1 ekologiczny kurczak(pozbawiony wnętrzności)
pęczek tymianku
1 cytryna
sól
pieprz
3 ząbki czosnku, zgniecione
ekologiczny olej słonecznikowy

młode ziemniaki
kilka łodyżek rozmarynu
sól
ekologiczny olej słonecznikowy

Rozgrzej piekarnik do 220C. Wmasuj w kurczaka sól, nie żałuj. Zrób kieszonkę pomiędzy skórą piersi a piersią kurczaka. Wmasuj tam sól, trochę rozgniecionego czosnku, oleju i tymianku. To samo zrób z drugą piersią. Natnij nogi kurczaka w poprzek, niemal do kości. Powtórz masowanie powyższą mieszaniną. Wmasuj sól we wnętrze kurczaka, włóż tam resztę ziół i cytrynę. Popieprz całość.

Ziemniaczki. Umyj ziemniaki ze skórką. Natnij każdy(nie do końca, możesz położyć na drewnianej łyżce dla ułatwienia), co 3 mm, w równych odstępach.. Skrop olejem, posyp solą i rozmarynem. Ułóż na blaszce obok kurczaka. Piecz 45 min w 220 st, potem zmniejsz temperaturę do 160C. Piecz razem ok. 1:20- 1:35- zależy od wielkości kurczaka. Mięso powinno łatwo odchodzić od kości. Przynajmniej ja takiego kurczaka kocham najbardziej. Eksperymentujcie!

IMG_9882

IMG_9878

Odpowiedzi: 5

Skomentuj Marta Potoczek Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *