Lody sorbetowe – truskawkowe mohito

pops-feat

Wreszcie jest ciepło!!! Nie wiem jak wy, ale ja po raz pierwszy nie miałam za dużo radości w maju- takiej ciemnicy i zimna to ja szczerze nie znoszę i nie chcę nigdy więcej. Czerwiec od razu poszedł grubo- upały 30 stopniowe!? Lato przez duże L.

Do tego Gaba ma już luzy w szkole, zdała fantastycznie egzamin szóstoklasisty(wynik 99% !) i dostała się do gimnazjum. Ogród zaprasza do błogiego lenistwa, więc zdecydowałam się ogłosić już u nas w domu lato i zrobiłam pierwsze w tym sezonie lody. Chodziły mi głowie od czasu naszego łażenia po Barcelonie, gdzie odkryłyśmy cudną meksykańska knajpę, gdzie raczyłyśmy się przepysznymi truskawkowymi mohito. Gaba oczywiście wersją bezalkoholową. Od razu pomyślałam, że muszę to odtworzyć w lodach sorbetowych. I tak właśnie powstał ten prosty przepis.

Wiem, że od razu spytacie, gdzie kupić take foremki ja mam je z Amazona Są u nas już rok i świetnie się sprawdzają. Przyznam się, że szukałam tego kształtu kupę czasu! Bo wszędzie są kształty mega wymyślne, a ja chciałam czegoś prostego i klasycznego. Samo wykonanie porządne i dość niezniszczalne, więc gorąco polecam!
IMG_0343

PRZEPIS- LODY SORBETOWE- TRUSKAWKOWE MOHITO

250 g oczyszczonych truskawek
9 długich łodyżek mięty
1 szklanka simple syrup(cukier, woda)
sok z sześciu limonek

Simple syrup to po prostu woda zagotowana z cukrem w proporcji 1:1. Ja często robię większą porcję i trzymam w lodówce- do sorbetów czy drinków. W garnku zagotowałam szklankę cukru ze szklanką wody. Wyłączyłam gaz i dodałam liście mięty, bez łodyżek. Poleżały tam 10-15 minut, wyłowiłam i wyrzuciłam. Gdy syrop wystygł, w blenderze zmiksowałam szklankę syropu, truskawki i sok z limonek. Przelałam do foremki na lody, włożyłam patyczki i zamroziłam na 8h. Przed konsumpcją przelewam foremkę gorącą wodą i wyjmuję lody. Jeżeli lody są dla was za słodkie możecie dodać mniej syropu. Można też zrobić wersję dla dorosłych dodając rumu- ja dodaję po trochę i smakuję. Na 6 lodów dałabym ok. 200-300 ml rumu Bacardi. Smacznego.

IMG_0324

IMG_0330

IMG_0332

Odpowiedzi: 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *