Oponki serowe z ricottą

feat-oponki-serowe

Dziś w końcu pierwszy post po mojej operacji. Wracałam do pracy powolutku, ciągle jeszcze nie mam tyle siły co kiedyś, ale chęci są ogromne. W poprzednich tygodniach zrobiłam kilka stylizacji i sesji, teraz przede mną siedzenie przy biurku i pisanie. Okazuje się, że to najmniej wygodna pozycja. Jeżeli możecie mi polecić jakieś super wygodne i zdrowe krzesła do pracy, będę bardzo wdzięczna!

Od czego zaczynamy? Jako, że w czwartek będzie Tłusty Czwartek to pomyślałam o pączkach. Przepis powstał jak większość u mnie- robiłam danie z tego co akurat było w lodówce. Przepis powstał jako pączki z dziurką – oponki czyli donuty, ale zrobiłam też testowo zwykłe pączki i wyszły przepyszne i leciutkie.

Smażenie pączków. Polecam używanie termometru i kontrolowanie cały czas temperatury. Ja zawsze trzymam pod ręką odrobinę zimnego oleju, by gdy znienacka temperatura skoczy dolać odrobinę i nie zmarnować partii pączków. Smażę pączki albo na oleju słonecznikowym, albo na mieszance smalcu i oleju.

_MG_0086

Oponki serowe z ricottą

Oponki serowe z ricottą

Składniki

  • 200 ml mleka
  • 50 g drożdzy
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki rumu
  • 250 g ricotty
  • szczypta soli
  • 70 g rozpuszczonego masła
  • 3 jajka
  • 550g mąki tortowej
  • lukier: cukier puder, białko jajka, sok z cytryny, barwnik spożywczy
  • do smażenia: olej słonecznikowy i smalec 1:1

Instrukcje

  1. Rozgrzej mleko do temperatury ciała. Rozkrusz drożdze i dodaj cukier puder. Odstaw na moment by popracowały.
  2. Rozpuść masło. Zostaw do ostygnięcia.
  3. W misce robota kuchennego wymieszaj mleko z drożdzami, ricottę, rum i jajka. Dodaj mąkę, następnie masło i szczyptę soli. Mieszaj hakiem około 7 minut. Przełóż ciasto naoliwionymi dłońmi do naoliwionej misy. Przykryj ściereczką. Zostaw do wyrośnięcia na ok godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. Po godzinie rozwałkuj na ok 1 centymetrowy placek. WYkrawaj kółka szklanką o ostrym brzegu. Zanurz ja uprzednio w mące, będzie łatwiej odchodzić od ciasta. Małą dziurkę wykrawaj np zakrętką od butelki.
  5. Zostaw oponki do wyrośnięcia na ok 10 minut. W tym czasie rozgrzej tłuszcz do smażenia do 180C.
  6. Smaż oponki do zezłocenia ok 1-2 minuty na stronę. Odkładaj na ręczniki papierowe do odsączenia z tłuszczu.
  7. Lukier- do miseczki wsyp potrzebną ilość cukru i powoli dodawaj odrobinę białka i soku z cytyny mieszając aż się polączą w gęsty lukier. Dodaj ociupinkę barwnika- ja kupuję te w żelu, świetnie barwią i nie rozrzedzają mi lukru. Maczaj oponki- patrz zdjęcie.
http://www.leniwaniedziela.pl/oponki-serowe-z-ricotta/

_MG_0083

_MG_0028

_MG_0021

_MG_0001

oponki-serowe

Odpowiedzi: 2

    • Magda używaj spokojnie- smak może się nieco różnić, ale jak już to odrobinę 😉 Ja ostatnio oszalałam na punkcie dodawania mascaropne do ciasta na gofry! fantastyczna struktura ciasta mi wychodzi 🙂

Skomentuj Marta Potoczek Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *