Pikantny stir fry z krewetkami i groszkiem cukrowym

IMG_7301

Jak tam moi drodzy po świętach? Pękacie w szwach? Ja spuszczam zasłonę milczenia na moje przygody z bezą z kremem z marakuji, babą 96 żółtek i nie pomnę czym jeszcze. Było pięknie i wesoło, ale marzy mi się uczucie lekkiego głodu i powrót na jedyną słuszną ścieżkę 😉

Czyli mniej węglowodanów, cukru, więcej warzyw, wody i dobrego białka. Mniej wina, więcej ćwiczeń- znacie zapewne tę wyliczankę. Kolejny tydzień skaczemy codziennie 25 minut z Shaunem T i jego T25- uwielbiam gościa i te ćwiczenia. Efekty są niesamowite. Oczywiście bez poprawnej diety nic z tego nie będzie.

Propozycja na dziś to super szybkie danie, które robię, nie raz, wpadając do domu o 17-18 z bandą głodnych ludzi. Krewetki(zawsze szare!) staram się mieć zawsze w zamrażarce, wrzucam je na sitko i przelewam gorącą wodą i zostawiam do ocieknięcia. W tym czasie wstawiam ryż w garnku do ryżu(jeden z genialniejszych zakupów do kuchni, jeżeli lubicie ryż). No i oczywiście siekam co mam do posiekania. Dziś akurat padło na bok choi, groszek cukrowy i wielkie garście tajskich ziół.

IMG_7275

PRZEPIS- STIR FRY Z KREWETKAMI I GROSZKIEM CUKROWYM

400 g krewetek szarych jumbo
pęczek cebulki dymki, posiekany drobno
2 bok choi, pocięte dość grubo
100 g groszku cukrowego
sól
pieprz
olej z orzechów ziemnych lub słonecznikowy
2 wyciśnięte ząbki czosnku
płatki chilli
po 3 łyżki mięty, kolendry i opcjonalnie bazylii tajskiej

Posiekaj dymkę i bok choi. W woku rozgrzej olej i przesmaż cebulkę, dodaj wyciśnięty czosnek i krewetki. Smaż około minuty, aż zróżowieją. Dodaj groszek i bok choi. Mieszająć smaż jeszcze około minutę. Dodaj sól, pieprz i płatki chilli(tyle ile lubisz, ja dodaję ok. łyżeczki i jest dość ostre). Posyp ziołami i zamieszaj. Podawaj z ryżem jaśminowym.

IMG_7279

IMG_7286

Odpowiedzi: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *