Przepisy na święta – świąteczne bezy w paski

Untitled-1-Recovered

Przepisy na święta – świąteczne bezy w paski.

Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, a wraz z nimi zwiększona ilość pieczenia! Dziś chciałam podzielić się z wami przepisem na bezy – uwielbiam je robić w grudniu w wersji pasiastej, biało czerwonej- są niesamowicie świąteczne. Można je podać na święta lub przygotować z nich własnoręcznie zrobiony prezent dla kogoś bliskiego. Możecie też wykonać pudełeczko z przysmakami : do bez dołączyć własnoręcznie udekorowane pierniczki i upieczone świąteczne ciasteczka.

przepisy na święta - bezy beza przepis-2

Jak zrobić idealne bezy?

Bezy idealne dla mnie to takie, które są idealnie chrupiące i białe. w zależnosci od tego jak chcecie mieć je wysuszone możecie zwiększać lub zmniejszać czas wypieku. Pieczenie powyżej półtorej godziny i studzenie w piekarniku da wam bezy twarde i chrupiące. Jeżeli chcecie bezy kruszące z wierzchu, ale ciągnące w środku skróćcie czas pieczenia.

przepisy na święta - bezy beza przepis-2

Z ważnych bezowych porad:

1. Rozgrzej piekarnik do 100 stopni bez termoobiegu- zbyt wysoka temperatura powoduje, że bezy robią się beżowe

2. Białka nie mogą mieć kontaktu z tłuszczem. Naczynia w jakich obijamy białka na bezę dokładnie myjemy i wycieramy. Dodatkowo przecieramy sokiem z cytryny i wycieramy do sucha.

3. Kluczowy jest czas ubijania białek na bezy – moje pierwsze klapnięte bezy to wina mojego pośpiechu. Bezę ubiajam 10 bitych minut i polecam zerknąć na zegar- 10 minut z mikserem ręcznym to naprawdę kuuuupa czasu 😉 W mikserze planetarnym idzie dużo szybciej- całość ubijania zajmuje jakieś 5 minut na maksymalnej prędkości

4. Moje ulubione ratio to 50-55g drobnego cukru na 1 białko

5. Białka na bezę są dobrze ubite, gdy masa jest lśniąca i sztywna- zobacz w video!

Przepisy na święta – świąteczne bezy w paski

Przepisy na święta – świąteczne bezy w paski

Składniki

  • 3 białka
  • 160g cukru pudru
  • czerwony barwnik spożywczy w formie żelowej pasty, musi być gęsty

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 100C.
  2. Zacznij ubijać białka w mikserze, aż zaczna formować się wierzchołki. Dodawaj cukier po łyżce i miksuj. Miksuj białka bite ok. 5-10 minut, aż będą błyszczące i sztywne i utrzymują kształt i się nie rozpływają.
  3. Do wyciskania małych bez stosuję worek z tylkę XL Wilton 1F w kształcie gwiazdki. W środku worka maluję trzy pasy moim czerwonym żelem spożywczym- zobacz video.
  4. Nakładam ubitą masę bezową i wyciskam kolistym ruchem bezy jedna za drugą. Pierwsza sztuka będzie bez pasków.
  5. Bezy piekę ok półtorej godziny na papierze do wypieków lub macie silikonowe w 100 stopniach . Po wyłączeniu grzania w piekarniku, zostawiam je w środku do wystudzenia.
http://www.leniwaniedziela.pl/przepisy-na-swieta-bezy/

przepisy na święta - bezy beza przepis-2

przepisy na święta - bezy beza przepis-4

przepisy na święta - bezy beza przepis-2

przepisy na święta - bezy beza przepis-2

przepisy na święta - bezy beza przepis-2

przepisy na święta - bezy beza przepis-2

przepisy na święta - bezy beza przepis-2

Odpowiedzi: 2

  • Jadłam kiedyś bezę w restauracji z kremem kawowym w środku ale wydaje mi się, że nie była biała tylko lekko beżowa. W każdym razie była przepyszna. Nie za słodka i taka najbardziej mi smakuje. Boję się, że Twoje ratio dla mnie byłoby za mocne.
    Spróbuję zrobić ale zmniejszę ilość cukru.

Skomentuj Renata Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *