Sałatka z ostatnich pomidorów

panzanella sałatka z pomidorami

Sałatka z ostatnich pomidorów

Właśnie usunęliśmy ostatnie krzaki pomidorów z ogródka, co oznacza mniej pracy w ogrodzie, a więcej nad blogiem. Będę tęsknić jednak za tym cudnym smakiem, bo moje pomidory nie mają sobie równych. Ich uprawianie nie ma nic wspólnego z oszczędnością, ani klasycznymi technikami stosowanymi przez rolników. Testuję na nich różne metody podlewania i uprawy i jak na razie odwdzięczają mi się cudownym smakiem. Nie uprawiam żadnych popularnych w sprzedaży odmian, sporo mam kapryśnych. Jeden np. nawet nie zdecydował się w tym roku zakwitnąć. Ale te perełki które się dzięki tym eksperymentom trafiają są tego warte. Ostatnio coś zgubiłam wątek we wpisach i jak już wracam to z pomidorami na początek 😉

pomidory

pomidory na krzaku

Całe wakacje zajadaliśmy się przeróżnymi sałatkami z pomidorami- czasami były to po prostu same pomidory skropione gęstym balsamico i posypane solą Maldon. Pokochaliśmy połączenie pomidorów i brzoskwiń, raczyliśmy się też makaronem z świeżymi pomidorami, z mozzarellą, z pecorino, z awokado – jedliśmy je codziennie przez sierpień i wrzesień i jeszcze kawałek października. W przyszłym roku jednak wysieję je troszkę wcześniej, bo szkoda mi było lipca bez nich.

No i dziś będzie sałatka z pomidorów i chleba czyli niby panzanella. Ciągle się zastanawiam, która modyfikacja robi z niej już inną sałatkę, ale czy to ważne? Dodałam bawolą mozzarellę, więc w sumie wyszedł mariaż panzanelli i caprese 😉 Nie ważne, ważne że to po prostu pyszna sałatka.
panzanella sałatka z pomidorami

czarne pomidory na krzaku

Sałatka z ostatnich pomidorów

Sałatka z ostatnich pomidorów

Składniki

  • kilogram pięknych pomidorów różnych odmian
  • pęczek bazylii
  • czerwona cebula
  • kulka bawolej mozzarelli
  • 4 kromki włoskiego chleba np. ciabatty
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z cytryny

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 C.
  2. Obierz cebulę, przetnij na pół i posiekaj w cieniutkie półtalarki. Zalej sokiem z cytryny i zostaw na 20-30 minut.
  3. Chleb pokroj w kostkę , skrop oliwę i sowicie posyp solą. Piecz do zezłocenia ok 15 minut.
  4. Umyj i pokroj pomidory w wygodne do zjedzenia kawałki. Wymieszaj w misce listki bazylii, pomidory, cebulę odsączoną z soku, podartą na kawałki mozzarellę i grzanki. W słoiczku wymieszaj ocet, musztardę, miód oraz szczyptę soli mocno potrząsając. Dodaj odrobinę wody jeśli sos jest za gęsty. Wymieszaj z resztą składników sałatki.
http://www.leniwaniedziela.pl/salatka-z-pomidorow/

uprawa pomidorów

pomidory różne odmiany

 

panzanella sałatka z pomidorami

żółty pomidor duży

żółty pomidor

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *