Sałatka z rukolą, cukinią i borówkami

feat

Dziś kolejna sałatka. Akurat wczoraj zgarnęłam z ogródka małe cukinie(zaczynamy wchodzić w okres ogrodowy pt”zjedz cukinię codziennie lub urosną ci giganty) i szykowałam szybką przekąskę do obiadu. Wyszło fajnie, zajęło pięć minut, więc śpieszę z przepisem.

Za trzy tygodnie wakacje, a dupsko niestety jakie było, takie pozostało, bo kocham pić wino, zagryzać bagietką i jeść sery… Czas trochę pozupkować i posałatkować, bo nie będę mogła patrzeć na zdjęcia. I tak oto mamy dzisiejszą kandydatkę na kolejne lunche w nadchodzącym tygodniu. Zapewne nie jestem jedyną, która nie do końca ogarnęła temat, więc oto propozycja zamiast bagiety, ciacha i burgera 😉

IMG_8387

PRZEPIS- SAŁATKA Z RUKOLI, CUKINII I BORÓWEK

2 garści rukoli

3 małe cukinie, pocięte we wstążki obieraczką do warzyw

1/3 szklanki borówek amerykańskich

100 g sera pecorino, startego obieraczką do warzyw

Vinegrette

1/4 szklanki octu jabłkowego

1 łyżka musztardy miodowej

1 łyżka miodu

1 łyżka wody

sól, pieprz do smaku

Do miski wrzucamy rukolę, wstążki cukinii i borówki, mieszamy rękoma. Na wierzch posypujemy wstążkami sera pecorino. Do słoika wlewamy składniki sosu. Zakręcamy zakrętkę i wykonujemy szybki taniec radości potrząsając słoikiem. Polewamy sałatkę moment przed podaniem. Smacznego.

IMG_8378

IMG_8380

IMG_8385

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *