Sałatka z rukoli, fig, gruszek i orzechów włoskich

fig_feat

Wrzesień- uwielbiam, mój ukochany miesiąc zaraz po maju. W tym roku uwielbiam razy tysiąc- drugi tydzień łazimy codziennie z koleżanką z kijami, nabijając kilometry po lesie. Dawno nie miałam tyle energii! W sobotę był dzień bez lasu, ale za to popędziłam na Olkuską do Pana Ziółko zakupić pomidory na przetwory. Przy okazji dostałam w prezencie pyszne, super dojrzałe gruszki, kupiłam mięciutki serek kozi i figi. Popędziłam spowrotem do domu i usłyszałam jęki głodnej rodziny. I tak w pędzie powstała ta sałatka. Tydzień wcześniej kupiłam pyszny miód lipowy z uli z Ogrodu Botanicznego w Powsinie i też chciałam go wykorzystać. Rodzina dała sałatce wysokie noty, na instagramie zapanował rwetes po umieszczeniu jej zdjęcia z telefonu, więc wrzucam dziś przepis.

IMG_2423

składniki na jedną osobę

PRZEPIS- SAŁATKA Z RUKOLI, FIG, GRUSZEK I ORZECHÓW WŁOSKICH

garść rukoli
figa przecięta na sześć części
pół gruszki
kremowy serek kozi
garstka orzechów włoskich
łyżka miodu
dwie łyżki octu balsamicznego
gałązka rozmarynu
sól Maldon

Na naszą rodzinę użyłam potrójnej ilości składników. Na talerzu ułożyłam rukolę, pociete figi i gruszki oraz ser kozi. Rozgrzałam małą patelnię i zaczęłam prażyć na niej na sucho orzechy, rozmaryn i dużą szczyptę soli. Gdy zaczęły się lekko złocić i pachnieć, szybko wlałam miód, a gdy tylko zaczął bulgotać, zalałam go octem balsamicznym i szybko zdjęłam z ognia. Orzechy rozdzieliłam pomiędzy talerze, polewając sałtki pozostałym sosem.

IMG_2429

Odpowiedzi: 3

Skomentuj Marta Potoczek Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *