Stir fry z edamame i tofu

glassnoodlefeat

Dziś szybki post z szybkim daniem. W lodówce znalazłam dziś tofu i edamame z ostatniej wyprawy do Wólki Kosowskiej do moich ulubionych azjatyckich spożywczaków i chciałam zrobić jakieś szybkie danie. Nadal jemy bezglutenowo i bez nabiału, więc padło na makaron sojowy czyli glass noodle, który tak naprawdę wcale nie jest z soi, tylko z fasoli mung. Pokochałam go za szybkość przygotowania już w Tajlandii i często używam go do szybkich dań z woka czy spring rollsów. Dostaniecie go w coraz większej ilości sklepów, osobom z Warszawy polecam wybrać się do Wólki, bo tam wybór jest ogromny i ceny niesamowicie niskie. Przy okazji możecie trafić na mango z Tajlandii, zieloną papaję czy młode kokosy. Ja nie jadłam lepszego tofu czy kiełków od kupionych tam właśnie. A jeżeli szukacie fajnego woka czy maszyny do gotowania ryżu to już wycieczka tu jest niemal konieczna 🙂

Nie wiem czy znacie edamame, czyli ziarna młodej soi? Ja odkryłam je kilka lat temu i jestem uzależniona. Mogę je po prostu jeść prosto ze strączka. To wspaniałe źródło białka. Opakowanie 500g kosztuje około 7 zł i jest dostępne w formie zamrożonej w sklepach azjatyckich i w Kuchniach Świata. Może widzieliście je gdzieś indziej? Dajcie znać!

IMG_0631

PRZEPIS: STIR FRY Z EDAMAME I TOFU

4 łyżki oleju kokosowego
400g edamame(wyłuskanego)
150g tofu, pociętego w kostkę
1 chilli bez pestek pocięte na mandolinie
2 szalotki pocięte na mandolinie
3 marchewki starkowane na grubych oczkach
2 ząbki czosnku pocięte na mandolinie
200g makaronu sojowego(glass noodle/celophane noodle) namoczony przez pięć minut we wrzątku, przelany zimną wodą i odcedzony
sos
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki syropu klonowego
3 łyżki sosu teriyaki
sok z jednej limonki

garść orzechów ziemnych, podprażona
po łyżce posiekanej drobno kolendry, mięty i pietruszki

Olej kokosowy rozgrzej w woku, wrzucaj kolejno i mieszaj: szalotki, po chwili czosnek, następnie chilli,marchewki, tofu, edamame. Czekaj pomiędzy kolejnymi elementami, by nie obniżać temperatury w woku. Następnie dodaj do woka zmieszane elementy sosu. Na koniec dodaj odcedzony makaron, zamieszaj i posyp ziołami. Podawaj posypane orzechami ziemnymi z cząstkami limonki do wyciśnięcia.

IMG_0630

IMG_0639

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *