Syrop imbirowo-miodowy podnoszący odporność

syrup_feat

Syrop imbirowo-miodowy podnoszący odporność

Parę lat temu chorowałam w kółko. Dostawałam zapalenia zatok, które przeradzało się w zapalenie gardła, złaziło na oskrzela i babrało się dalej. Faszerowano mnie antybiotykami i sterydami, które pomagały mi na chwilę, by za kolejne 2-3 tygodnie historia zaczynała się od nowa. Harczałam jak stary gruźlik i nie miałam pojęcia jak wyrwać się z zaklętego koła.

Rozwiązanie przyszło jakby niezależnie ode mnie. Podjęłam decyzję o zmianie swoich nawyków i zaczęłam ćwiczyć, jeść regularnie i co ważne pić 2 litry wody dziennie. Choroby zniknęły. Jak ich nie ma to się o nich nie pamięta, ale od 6 lat zdarzyło mi się raptem kilka małych kilkudniowych przeziębień i nie brałam na nie żadnych leków, po prostu piłam gorącą herbatę z miodem czy domowym syropem i kładłam się na dwa dni w cieple do łóżka. I zauważyłam, że i te złapane były na własne życzenie, bo zawsze poprzedzały je małe grzeszki żywieniowe i mniej picia wody.

Oprócz zdrowszego tryby życia stosuję także suplementację- w sezonie jesiennym łykam witaminę D, probiotyki(te zalecił mi jakiś czas temu mój lekarz i trzymam się tej marki), cynk. Do tego do zielonych soków z warzyw z naszego ogrodu(najlepiej jarmuż, jabłko, seler naciowy) dodaję zielony jęczmień, spirulinę, kurkumę, macę . Wrzucam wam linki do sklepu w którym są świetne ceny.

IMG_4876

Co roku, gdy zaczyna się sezon na sycylijskie pomarańcze wpadam w szał wymyślania nowych pomarańczowych potraw. Co roku zamawiamy ekologiczne cytrusy od listopada do marca, ich smak jest zupełnie inny niż zwykłym spryskanych chemikaliami owoców zwykle dostępnych w sklepach. W zeszłym roku zrobiłam pierwszy raz syrop imbirowo-miodowy podnoszący odporność – coś na kształt syropu miodowego i zakochałam się w takim “lekarstwie”. W tym roku dodałam jeszcze więcej zdrowych dodatków i wzmacniamy się tym specjałem całą zimę. Możecie po prostu jeść go łyżką lub dodać do herbaty. Ważne by była już letnia, bo część dobrodziejstw ulotni się wraz ze zbyt wysoką temperaturą. Kluczowe jest użycie skórki ekologicznych cytrusów, jeżeli ich nie dostaniecie pomińcie skórkę i dajcie tylko sok. Szkoda byłoby niweczyć całą pracę wciągając to czym są naszprycowane takie owoce.

Jak wykonać syrop imbirowo-miodowy podnoszący odporność?

Syrop imbirowo-miodowy podnoszący odporność skład:

miód(0,5 l): nie podgrzewany, poszukajcie ze sprawdzonej pasieki. Chodzi o to aby miód nie był ani podgrzewany, ani pszczoły nie dokarmiane syropem cukrowym. Wtedy będziecie mogli w pełni skorzystać z dobrodziejstw jakie w sobie kryje: zadziała antybakteryjnie, przyspieszy gojenie ran, wspomoże leczenie wrzodów żółądka i problemów ze śluzówką. Ciekawe smakowo miody w dobrej cenie znajdziecie TUTAJ

ocet jabłkowy(1/3 szklanki)- mojej własnej roboty, ze skórek jabłek zalanych wodą z odrobiną miodu. Po paru tygodniach odcedza się stałe kawałki i ocet dojrzewa. Mój ma już rok i piękny bursztynowy kolor. Kupujcie koniecznie ocet ekologiczny robiony metodą taka jak moja. Wg wszelkich opracowań to kolejne cudo natury- obniży nam cholesterol i trójglicerydy, poprawi stan skóry, pomoże schudnać, poprawi proces trawienia i uleczy chore gardło.

kurkuma(łyżka proszku i 5 cm obrany starty korzeń-zróbcie to w rękawiczkach, bardzo brudzi)-ponoć najlepsze co wymyśliła natura, ta cudowna przyprawa ma ponoć największe szanse na zwalczanie nowotworów. wspomaga regenerację tkanek i usuwanie toksyn z organizmu. Ja używam tu obu świeżej tartej oraz w proszku. Świeżą kurkumę kupuję w azjatyckich sklepach w Wólce Kosowskiej, w azjatyckich delikatesach w Jankach lub w Kuchniach Świata.

imbir(5 cm obrany starty korzeń)- znów litania korzyści dla ciała- ja do mojego syropu wybieram te antyzapalne i rozgrzewające no i dla cudownego smaku

sok z cytrusów(1 cytryna i 1 pomarańcza) i ich skórka – dla witaminy C i betakarotenu oraz ich skórka dla intensywności smaku oraz na poprawę humoru, ponoć olejki eteryczne w nich zawarte działają antydepresyjnie

Nożyk, tarkę do robienia takich paseczków jak na zdjęciu znajdziecie TUTAJ

IMG_4887

Gaba zaprezentuje nam kolejne kroki: po kolei mieszamy poszczególne składniki, zostawiamy na kilka godzin, odcedzamy i trzymamy w lodówce.

IMG_4883

IMG_4898

IMG_4899

IMG_4908

IMG_4911

IMG_4915

IMG_4921

IMG_4929

Odpowiedzi: 9

Skomentuj Marta Potoczek Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *