Truskawkowy pudding chia

feat

Dzisiejszy przepis to truskawkowy pudding chia .

Idzie Wielkanoc, a z nią odwieczny dylemat- czy już czas na mycie okien 😉 Zbiera się we mnie chęć na wiosenne porządki, ale na razie jakoś pomalutku. Zaczęłam od przejrzenia zawartości zamrażarki i wykopałam parę paczek naszych własnych eko truskawek z ogródka. W spiżarni niemal potknęłam się o nasionka chia i tak wykiełkował przepis na pudding chia z musem z truskawek z balsamico i wanilią.

Poprzedni przepis na deser z nasion chia był z mlekiem kokosowym- dziś dla odmiany będzie mleko migdałowe i jogurt naturalny.

pudding z nasion chia

Najlepiej taki pudding przygotować wieczorem- pakujemy do lodówki, a rano ledwo przetrzemy oczy, śniadanie ląduje na stole.

Przepis na truskawkowy pudding chia

500 g mrożonych lub świeżych(w sezonie) truskawek
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżkę ekstraktu waniliowego
1 szklankę jogurtu naturalnego
pół szklanki mleka migdałowego
3 łyżki syropu klonowego
pół szklanki nasion chia
1 łyżkę octu balsamicznego

W garnuszku zagotuj truskawki, ocet, cukier i łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Gotuj około 20 minut, aż truskawki będą lśniące. Zblenduj na mus.
W miseczce zmieszaj jogurt, mleko, nasiona chia, resztę ekstraktu waniliowego i syrop klonowy.
Do szklanek lub miseczek(pięknie prezentuje się w szklanych naczyniach, bo widać warstwy) układaj po kolei warstwę dżemu/musu i warstwę puddingu. Ilość i grubość zależy od osobistych preferencji. Wstaw na kilka godzin/ na noc do lodówki. Przed podaniem możesz dodać świeże owoce do dekoracji. Smacznego!

truskawkowy pudding chia

truskawkowy deser z nasion chia

Odpowiedzi: 7

Skomentuj Marta Potoczek Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *