Pikantna zupa z pieczonych pomidorów i papryki

zupa z pieczonych pomidorów

Zupa z pieczonych pomidorów i papryki

Dwa tygodnie temu zebrałam ostatnie zielone jeszcze pomidory ze szklarni i włożyłam w ciemne, suche miejce, by dojrzały. Dziś zdecydowałam się je upiec z czosnkiem i ostatnimi ziołami z ogrodu. W połowie listopada! Mega! Uwielbiam takie pieczone pomidory i mogę je zjeść po prostu z pajdą chleba, a czasami lubię zamienić je w pyszną gęstą zupę. Dziś było na ostro. Zimno nam niestraszne! Ratuje nas z pieczonych pomidorów i papryki!

Połowę pracy wykona za nas piekarnik- do nas należy tylko ułożyć pomidory i papryki na blasze i dodać przyprawy. A potem zblendować to co nam się upiekło. Taki przepis na zupę z pomidorów podoba mi się najbardziej.Oczywiście najsmaczniejsza zupa wyjdzie Wam z wypieszczonych pomidorów- jak przy każdym przepisie na pomidory zachęcam do własnych upraw! O moich przeczytacie oczywiście tu na blogu. Od razu polecam linki:
UPRAWA POMIDORÓW- MOJE DOŚWIADCZENIA I SEKRETY
HODUJEMY POMIDORY
NASZ PIERWSZY FILM- POMIDORY

zupa z pieczonych pomidorów

Ogród wygląda nadal pięknie- dramatyzm żółci i czerwieni w pełni. Sesja powstała więc w ogrodzie- sami zobaczcie jakie kolory. A Java oszalała na myśl, że weźmie udział w pikniku 😉

Tak dobrze widzicie, już powoli wchodzę w klimaty grudniowe, wykopałam kraciaste spodnie i bluzeczki z reniferami. To choroba… wiem, ale i tak uwielbiam!

Pikantna zupa z pieczonych pomidorów i papryki

Pikantna zupa z pieczonych pomidorów i papryki

Składniki

  • 1 kg mieszanych pomidorów
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 czerwone papryki(bez nasion, pocięte na kawałki)
  • 1 jalapenio
  • 1 łyżeczka płatków chilli(opcjonalnie)
  • 1 duża główka czosnku(ja użyłam dwie malutkie)
  • 1 T oleju sezamowego
  • 1 T soli
  • mix ziół(użyłam pęczek pomieszanych rozmarynu, tymianku i szałwi)
  • 1T octu balsamicznego
  • oliwa z oliwek

Instrukcje

  1. Na blasze do pieczenia układam pomidory, paprykę, główki czosnku z odcietą górą. Posypuję solą, polewam oliwą. Piekę 40 minut w 180 stopniach, albo do czasu aż zmiękną. Przekładam pomidory i papryki do miski,wyciskam wnętrze czosnku, kruszę zioła, oddzielając twarde łodygi-patyczki, blenduję, dodaję bulion, ocet balsamiczny. Smakuję. Jeżeli jest za mało pikantny, dodaję więcej płatków chilli. Podaję z maziajką z oleju sezamowego i świeżym rozmarynem.
http://www.leniwaniedziela.pl/zupa-z-pieczonych-pomidorow/

zupa z pieczonych pomidorów i papryki

warzywa pieczone do zupy

pieczone warzywa do zupy

upieczone pomidory i papryki

zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów

zupa pomidorowa

zupa z pieczonych pomidorów i papryki

przepis na zupę pomidorową

zupa z pieczonych pomidorów

jesienna zupa z pieczonej papryki i pomidorów

zupa z pieczonej papryki i pomidorów

pyszna zupa z pieczonych pomidorów i papryki

zupa z pieczonej papryki

Odpowiedzi: 9

Skomentuj Marta Potoczek Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *