Faworki czyli chrust

faworki-feat

Dziś mam dla was przepis na faworki czyli chrust. Od wielu lat stosuję karnie przepis z Kuchni Neli i nie znalazłam jeszcze drugiego, który smakowałby mi tak bardzo. Jeżeli jeszcze nie macie tej książki to polecam Wam ją gorąco. Nie ma w niej nawet jednego zdjęcia jedzenia, ale przepisy są fantastyczne i zawsze wracam do niej, gdy chcę zrobić coś tradycjnego.

Faworki w tym roku wałkowała dzielnie pani Luba, bo ja niestety ciągle mam zakaz dotykać się wałków, mopów i odkurzacza. Okazuje się, że w tych pozycjach kręgosłup szyjny strasznie dostaje w kość 😉 Polecam Wam mieć drugą osobę do pomocy,szczególnie jeżeli robicie jednocześnie faworki i pączki.

_MG_0062

Faworki

Faworki

Składniki

  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki rumu
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 szklanki mąki
  • cukier puder do posypania
  • Smażę na mix 1:1 smalcu i oleju

Instrukcje

  1. W misce robota kuchennego ubiajm jajko i żółtka, dodaję ocet, rum, cukier, sól i śmietanę. Mieszam. Dodaję po trochę mąki i mieszam hakiem do ciasta drożdzowego. Przekładam na blat i zaczynam wyrabiać ręcznie, składając ciasto i rozpłaszczając.
  2. Wałkuję po kawałku ciasta jak najcieńsze prostokaty i wycinam z niego prostokąty i grubości ok. 1,5 cm i 5 cm długości. Nacinam na środku i przewlekam(zdjęcie). Rozciagam jeszcze ciasto w ręku, by było jeszcze cieńsze.
  3. Rozgrzewam tłuszcz do 180 stopni i smażę bardzo krótko do zezłocenia się faworka. Przerzucam na ręczniki papierowe do odsączenia tłuszczu. Następnie posypuję cukrem pudrem.
http://www.leniwaniedziela.pl/faworki/
_MG_0014 _MG_0019 _MG_0040 _MG_0056 _MG_0075 _MG_0060

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *