Kurczak w winie czyli coq au vin

coq au vin przepis na kurczaka

Chciałam napisać, że to najlepszy listopad jaki pamiętam. Byliśmy dziś na cudnym dwugodzinnym spacerze w lesie w cieniutkich ciuchach. Las wygląda magicznie, zupełnie nie listopadowo. Nie ma nic lepszego niż się tak dotlenić przez godzinę czy dwie. Na dziś zaplanowaliśmy sobie na obiad zupę dyniową z wczorajszego przepisu, choć podaną z prażonymi płatkami migdałów oraz coq au vin czyli kurczaka w winie. W takie długie weekendy lubię postać nieco dłużej w kuchni i powrócić do dań klasycznych. Klasyczny kurczak w winie, z bekonem, grzybami i dużą ilością czosnku. U nas podany z ziemniakami puree, tym razem gniecionymi z maślanką. Od razu ostrzegam, że danie jest kaloryczne, ale genialne przepyszne. Na świąteczny obiad idealne 🙂

IMG_4433

PRZEPIS – COQ AU VIN

duży ekologiczny kurczak
1 butelka czerwonego wina(użyłam Bordeaux)
1 cebula
1 mała główka czosnku
3 marchewki
2 łodygi selera naciowego
100g bekonu
1 szklanka bulionu drobiowego
pęczek tymianku
6 suszonych prawdziwków
250 g pieczarek
sól, pieprz
oliwa i masło do smażenia
2 łyżki mąki na zasmażkę

Potnij kurczaka na części. Sowicie oprósz solą i pieprzem. Posiekaj drobno cebulę, zmiażdż czosnek. Włóż wszystko do dużej miski i zalej winem. Marynuj w lodówce przez 24 h. Osusz kurczaka. Nie wylewaj wina! Potnij bekon na cienkie paseczki. W dużym naczyniu żaroodpornym(użyłam 29cm garnka żeliwnego typu dutch oven) rozgrzej oliwę i smaż go jakieś 6-7 minut aż zrobi się chrupiący. Wyjmij i osusz na papierze. Smaż teraz kurczaka do zbrązowienia po obu stronach, około 4-5 minut po jednej stronie. Przełóż do garnka. Dodaj bekon, posiekaną na kilka kawałków marchew, selera, grzybki suszone. Zalej całość winem(z cebulą i czosnkiem) i bulionem, dodaj tymianek. Piecz w 200 C przez około godzinę. Po tym czasie przestaw garnek na ogień na kuchence. (teraz możesz zacząć gotować ziemniaki jako dodatek) Wyłów kurczaka i odłóż obok. Redukuj sos przez jakieś 10 minut. Na osobnej patelni rozgrzej oliwę z masłem i smaż pieczarki jakieś 15 minut. Na koniec posól i popieprz. Na kolejnej patelence rozgrzej 2 łyżki masła z 2 łyżkami mąki. Podsmaż by straciły smak surowizny i dodawaj po łyżce sosu z kurczaka. Dodawaj kolejne mieszając. Następnie dodaj do sosu i zamieszaj. Dodaj kurczaka. Następnie pieczarki. Podawaj z ziemniakami puree.

IMG_4411

IMG_4447

IMG_4437

IMG_4450-3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *