Sałatka z arbuzem i fetą

feat

Sałatka z arbuzem i fetą

Gdy tylko dni robią się cieplejsze zaczyna mi się marzyć ta sałatka. Idealna na upały, orzeźwiająca, świeża- słodko-słona. Pierwszy raz zrobiłam ją wiele lat temu pod wpływem jednej z książek Nigelli z letnimi przepisami. Przez lata próbowałam różnych vinegretów i ziół. Smakuje mi nawet jedynie z sokiem z limonki i oliwą, czasami jest to balsamico, mój ulubieniec to mix soku z limonki i gęstego octu śliwkowego kupowanego na Bazarze Olkuska. Próbowałam też przeróznych ziół- mięty, werbeny cytrynowej, kolendry. Każda smakuje nieco inaczej i namawiam was do spróbowania różnych wersji. Najlepszy do tej sałatki jest arbuz bezpestkowy- przygotowanie skaraca się niesamowicie. Arbuza raz tnę w kostkę, czasami robię z niego kulki łyżką do melona. Nie mogę jeść surowej cebuli, bo źle się po niej czuję. Parę lat temu odkryłam patent z macerowaniem surowej cebuli w soku z cytryny lub limonki. Traci swoja ostrość, lekko mięknie i jest dla mnie dużo lżejsza do strawienia. To jak kto ma ochotę na przepis?

sałatka z arbuzem i fetą

Sałatka z arbuzem i fetą

Sałatka z arbuzem i fetą

Składniki

  • mały arbuz bezpestkowy
  • 100 g dobrego sera feta
  • jedna mała czerwona cebula
  • mały słoiczek wydrylowanych czarnych oliwek
  • pęczek mięty
  • pęczek kolendry
  • 1/3 szklanki gęstego octu śliwkowego(możesz zastąpić 1/3 szkl octu jabłkowego plus 1 łyżka miodu)
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z 1 limonki

Instrukcje

  1. Obierz arbuza ze skóry, potnij w kostkę o 1 cm bokach
  2. Potnij cieniutko cebulę w półtalarki(używam do tego mandoliny) i zalej sokiem z 1 cytryny. Zostaw na 20 minut.
  3. Pokrusz fetę lub potnij w małą kostkę
  4. Posiekaj drobno zioła
  5. Przygotuj vinaigrette: zmieszaj ocet z oliwą i sokiem z limonki.
  6. Wymieszaj delikatnie składniki w misce. Podawaj po 20 minutowym schłodzeniu w lodówce
http://www.leniwaniedziela.pl/salatka-z-arbuzem-feta/
sałatka z arbuzem i fetą

letnia-salatka sałatka z arbuzem i fetą

arbuz-feta-oliwki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *