Ślimaczki cynamonowe – kanelbullar.

drożdżowe śliaczki cynamonowe

Ślimaczki cynamonowe – najlepszy przepis na cynamonowe bułeczki jaki testowałam

Ślimaczki cynamonowe to nasz rodzinny comfort food. Od lat piekę je na wszelkie spędy młodzieży i dorosłych, jako weekendowe przekąski lub gdy najdzie nas ochota na ciepłe drożdżowe ciasto rozpływające się w ustach. Przez kilkanaście lat wypróbowałam sporo przepisów( między innymi ten przepis na ślimaczki z Nordic bakery), wielokrotnie robiłam ten ten przepis na oko. Dzisiejszy powstał w tym roku i zainspirował mnie do niego wpis Lorentyny z przepisem na cudowne pączki Pączki z tego baardzo starego przepisu są wyjątkowo leciutkie, ale świetnie trzymały świeżość następnego dnia. Postanowiłam więc zaadaptować pomysł na ubicie jajek przed dodaniem drożdży i okazało się to strzałem w dziesiątkę również w przypadku ślimaczków cynamonowych. Bułeczki rozpływają się w ustach, są delikatne i puszyste w środku. Znikają bardzo szybko, mimo, że z przepisu wychodzą dwie blachy bułeczek.

Po dziesiątkach wypróbowanych przepisów doszłam do następujących wniosków- najlepsze bułeczki – ślimaczki cynamonowe wychodzą mi na:

  • mące pszennej manitoba, choć oczywiście używałam niejednokrotnie także mąki tortowej i zwykłej
  • jajkach wiejskich
  • prawdziwym wiejskim maśle

Jak zwykle na koniec w temacie kuchni zostaje z nami ta sama prawda- świetna kuchnia zaczyna się od świetnych składników! Próbujcie przepisu na ślimaczki cynamonowe i dajcie znać jak smakują! Podzielcie się zdjęciami w Stories na Instagramie tagując moje konto

bułeczki cynamonowe

Ślimaczki cynamonowe – kanelbullar.

Ślimaczki cynamonowe – kanelbullar.

Składniki

  • Bułeczki:
  • 2 jajka,
  • 4 żółtka,
  • 100 g cukru pudru
  • 370 ml mleka podgrzanego do letniej temperatury
  • 50 g drożdży
  • 500 g mąki pszennej typu 550
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g masła (rozpuszczonego i wystudzonego do letniej temperatury)
  • Farsz:
  • paczka cynamonu mielonego
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • paczka cukru waniliowego
  • pol kostki miękkiego masła
  • rozbełtane jajko do smarowania

Instrukcje

  1. W mikserze zmiksować jajka i żółtka z cukrem na puszystą masę. Do letniego mleka dodać drożdże i wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać do masy jajecznej i wymieszać. Zmienić końcówkę miksera na hak, Dodać mąkę i sól i miksować całość przez 10 minut. Najpierw na wolnych obrotach, a następnie na szybkich. Zmniejszyć obroty i cały czas miksując lać cienkim strumieniem letnie masło. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Ciasto lekko wyrobić dłonią, żeby je odgazować i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
  2. Blat i ręce nasmarować tłuszczem - rozpłaszczyć ciasto na kształt prostokąta na grubość 1 cm. posmarować wierzch masłem, posypać sowicie cynamonem i cukrem. Zawinąć w roladę. Podwinąć końce pod spód. Kroić centymetrowe plastry i rozkładać na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 20 - 30 minut. Posmarować jajkiem.
  3. Piec 15-20 minut w 180 stopniach, aż skórka będzie złota.
http://www.leniwaniedziela.pl/slimaczki_cynamonowe/

ślimaczki cynamonowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *