Curry z dynią

curry z dynią

Curry z dynią

Jedno z moich postanowień na 2020 to , aby przygotowywać więcej posiłków na wynos dla mojej rodziny w dużo bardziej sprawny sposób niż w poprzednich latach. Po analizie doszłam do wniosku, że brak mojej regularności wynika ze złego rozłożenia czynności w czasie. Z natury jestem osobą mało ogarniętą o poranku i zaczynam być sobą w okolicy dwudziestu minut po pierwszej kawej, a to oznacza, że rodzina jest już niemal gotowa do wyjścia, a pudełka z lunchem i obiadem puste.
Pracuję więc nad dobrym rozłożeniem przygotowań w czasie i dobrym planowaniu całego tygodnia. Moje zmagania możecie obejrzeć – niemal na żywo – na moim instagramie na stories

Sporo dań które przygotowuje, dzielę na porcje, część przygotowuję w połowie i mrożę. Nikt z nas nie lubi jeść codziennie tego samego, a ja nie lubię gotować non stop kolor. Jak na razie cała ta metodyka się sprawdza.

W tym tygodniu pokazałam wam kilka dań które przygotowałam i poprosiłam o głosowanie, które najchętniej przygotujecie sami i na który przepis chcecie zobaczyć pierwszy. Bezdyskusyjnie wygrało curry z dynią! Robiłam dwie wersje- wegańską i z kurczakiem. Przepis podam na wersję curry z kurczakiem- weganie wyrzucą go i sos rybny z przepisu.

PRZEPIS

Curry z dynią i kurczakiem

pół dyni hokkaido pokrojonej w 2 cm kostkę
pół cebuli cukrowej
1 marchewka, obrana i pokrojona w platerki
1 czerwona papryka, pokrojona w plasterki
10 grzybów shitake
pół piersi z kurczaka(opcjonalnie)
łyżka zółtej pasty curry
puszka mleka kokosowego
dwie łyżki oleju rzepakowego
sól
łyżka sosu rybnego(opcjonalnie)
garść posiekanej kolendry
limonka
do podania ryż jaśminowy

PRZYGOTOWANIE:
W żeliwnym garncku z grubym dnem rozgrzej olej rzepakowy. Przesmaż na nim posiekaną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodaj łyżkę żółtej pasty curry i dużą szczyptę soli i wymieszaj. Teraz dodaj kurczaka(jeżeli używasz), następnie paprykę, grzyby, marchewkę i dynię. Przesmaż wszystko, cały czas mieszając przez około 2-3 minuty. Zalej całość mlekiem kokosowym. Gotuj całość na małym gazie przez około 30-40 minut, co jakis czas mieszająć, by nic nie przywarło do dna garnka. po 30 minutach sprawdz jak smakuje całość. Możesz teraz dodać sosu rybnego do smaku. Podawaj z ryżem jaśminowym, posypane posiekaną koledrą z połówką limonki dla dodania kwasowości. SMacznego!

curry_z_dynia
curry z dynią

dynia_kurczak_curry

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *