Kokosowa owsianka z karmelizowanymi jabłkami

owsianka-feat

Kokosowa owsianka z jabłkami to jedno z moich ulubionych śniadań od jesieni do wiosny. Cudownie rozgrzewa, daje mi sytość na 3-4 godziny i wygląda i smakuje obłędnie. Danie jest wegańskie i może być bezglutenowe jeżeli użyjecie bezglutenowych płatków owsianych. Dla mnie to danie idealne, mam wrażenie, że nigdy mi się nie znudzi.

owsianka

Kokosowa owsianka z karmelizowanymi jabłkami dla dwojga

Składniki

  • 100 g drobnych płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka kokosowego(ja lubię kokosowo ryżowe - jest lżejsze i mniej tłuste)
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • syrop klonowy
  • garść płatków migdałowych
  • 3 jabłka(najlepsza szara reneta lub golden delicious)
  • pół szklanki wody
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej

Instrukcje

  1. Obierz jabłka i wytnij gniazda nasienne. Potnij je w cienkie półksiężyce. Wrzuć do rondla z cukrem kokosowym, cynamonem i pasta waniliową. Duś na małym ogniu aż zmiękną i się zezłocą, około 8-10 minut. Staraj się jak najmniej mieszać, by się nie rozpadły.
  2. Na małej patelence podpraż płatki migdałów, cały czas mieszając patelnią, aż będą złote. Uważaj, bo łatwo je pod koniec zwęglić.
  3. W garnuszku zagotuj płatki z mlekiem kokosowym- około 5 minut, aż zgęstnieją.
  4. W miseczce dla jeden osoby nałóż połowę owsianki, na to jabłka, polej syropem klonowym wedle uznania i posyp płatkami migdałowymi.
http://www.leniwaniedziela.pl/kokosowa-owsianka-z-karmelizowanymi-jablkami/

owsianka-z-jablkiem-karmelizowanym owsianka-kokosowa-z-jabłkiem

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *