Kuskus gigant i pieczone buraczki

feat

Dziś w końcu czas na jakiś przepis, bo ostatnio działam tyle w ogrodzie, że gotowanie wykonuję mechanicznie i błyskawicznym tempie. Ale trochę brakuje mi sesji z jedzeniem i tyle sezonowych dobroci jest dostępnych, że ruszam z aparatem po kuchni i ogrodzie 🙂

Wczoraj upiekłam nam młode buraczki na łóżeczku z łodyg estagonu. Uwielbiam buraki w połączeniu ze słonymi serami. Dodałam jeszcze granat dla elementu kwaśnego i orzechy laskowe dla chrupkości. Całość podałam z dużym kuskusem zwanym też Moghrabieh czy grubym kuskusem. Jeżeli go nie macie możecie spokojnie zastąpić go orzo, czy zwykłym kuskusem. Wg mnie świetnie smakowałaby też z kaszą gryczaną czy jaglaną.

pieczone buraczki

Kuskus gigant i pieczone buraczki

Kuskus gigant i pieczone buraczki

Składniki

  • młode buraczki
  • pęczek świeżego estagonu
  • olej rzepakowy
  • szklanka grubego kuskusu
  • szklanka świeżych ziół: kolendry, pietruszki i trybuli
  • garść orzechów laskowych
  • pestki z 1 granata
  • kwiaty szczypiorku
  • 100 g słonego sera(feta lub miękkiego koziego)

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Na dno naczynia żaroodpornego połóz pęczek estragonu, kązdy buraczek przetnij na cztery części. Posól, popieprz i sowicie polej olejem, ja na pęczek buraczków dodałam 1/3 szklanki. Piecz około 30 minut, aż będą miekkie. W międzyczasie ugotuj kuskus- gruby kuksus gotujemy około 15-20 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Orzechy laskowe podpraż na patelni i posiekaj. Kuskus wymieszaj z posiekanymi ziołami, pestkami z granata, pokruszonym serem, orzechami i kwiatami szczypiorku. Buraczki połóż na nich i polej całość resztką oleju estragonowego z pieczenia buraczków. Smacznego
http://www.leniwaniedziela.pl/kuskus-gigant-pieczone-buraczki/
pieczone buraczki pieczone buraczki pieczone buraczki

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *