Pieczony halibut z estragonem i orzechami laskowymi

przepisy na halibuta

Pieczony halibut- lubicie? Nie jem go zbyt często, bo nie jest to ryba, której jest na świecie za dużo. Ale raz na jakiś czas bardzo lubię, bo jest jedną z moich ulubionych smakowo ryb. Moja ulubiona wersja halibuta to ta podawana z maślanym sosem cytrynowo- orzechowym, a sam halibut jest pieczony na dywaniku z estragonu. Estragon rozrósł mi się niemal w formę drzewiastą, więc zakupiłam ostatnio halibuta, by wykorzystać to cudne w smaku zioło z ogrodu.

Przepis pochodzi ze strony Bon Appetit

Pieczony halibut z estragonem i orzechami laskowymi

Pieczony halibut z estragonem i orzechami laskowymi

Składniki

  • pół szklanki orzechów laskowych
  • duży bukiet estragonu
  • 600 g filet halibuta
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 125 g masła
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • połówki cytryny

Instrukcje

  1. Na patelni podpraż orzechy laskowe, aż skórka zacznie ciemnieć. Zawiń jeszcze gorące w ściereczkę i zacznij trzeć przez nią ręką orzechy. Spowoduje to odchodzenie skórki. Posiekaj je na kilka części każdy.
  2. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni.
  3. Rozłóż gałązki estragonu na blasze do pieczenia. Ułóż na niej halibuta. Skrop oliwą, posól, popieprz świeżo zmielonym pieprzem. Kilka gałązek ułóz na wierzchu ryby. Piecz około 20-30 minut, aż środek ryby nie będzie już przezroczysty.
  4. W międzyczasie rozpuść masło na średnim ogniu- będzie bąblować i pienić. Potem zacznie brązowieć- potrwa to około 5 minut. Dodaj sok z cytryny, posiekane orzechy, sól i pieprz do smaku.
  5. Podawaj halibuta z maślano- orzechowym sosem. Ja serwuję go z ryżem jaśminowym.
http://www.leniwaniedziela.pl/pieczony-halibut/

Pieczony halibut właściwości odżywcze

Halibut jest bardzo zdrową rybą- ma mniej tłuszczu niż łosoś czy pstrąg. Będzie świetnym daniem przy problemach z cholesterolem. Dostarczy nam dobrej porcji białka, a także witamin (głównie B6 i B12) i składników mineralnych takich jak fosfor, potas, selen. Nie zapominajmy o kwasach omega 3. Ja już poczułam się zdrowsza 😉

100 g halibuta to 140 kcal.

pieczony halibut przepis halibut pieczony



banners 22042016 GOOGLE_750x100 Image Banner 750 x 100

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *