Domowy pasztet wieprzowo – wołowy

Untitled-1

Domowy pasztet wieprzowo wołowy

Mój sprawdzony przepis na pasztet na święta Bożego narodzenia. Trzy wersje- z wędzoną śliwką, orzechami i bez dodatków. W moim domu zawsze piekło się pasztety na święta. Piekły go też oczywiście babcie, ciocie i potem mogłam porównać przeróżne smaki- w mojej rodzinie naprawdę wszyscy kochali gotować i wyjątkowo miło wspominam te nasze uczty i namawianie by zjeść jeszcze tylko trochę i spróbować kolejną potrawę. Bardzo lubię robić domowy pasztet, bo sama wybieram mięsa, wiem gdzie je kupuje i jestem przekonana, że nic poza naturalnymi składnikami nie znalazło się w moim daniu.

Domowy pasztet wieprzowo wołowy – jakie mięsa są najlepsze do domowego pasztetu?

Oczywiście najlepiej użyć mięsa z hodowli ekologicznej, od małych producentów. Używam mięs tłustszych, dodaję kilka rodzajów- dzięki temu domowy pasztet ma ciekawy smak – z pasztetem jest trochę jak z bigosem- im większa różnorodność mięs, tym lepszy smak.

Na pasztet kupuję ok 2 kilogramów mięsa. Z wieprzowego- szynkę, podgardle, karkówkę. Z wołowego antrykot, łatę. Czasami używam wątróbek drobiowych, tym razem dodałam wątrobę cielęcą. Lubię dodawać do pasztetu ugotowane warzywa, z którymi mięsa się dusiły oraz podsmażoną cebulę cukrową. Dodaję też bułkę (kajzerkę, chałkę) lub chleb na zakwasie namoczony w bulionie.

Z takiej ilości mięsa piekę pasztety w około 4-5 keksówek. Część pasztetu zamrażam, część przechowuję w lodówce. Bardzo lubię domowy pasztet z dodatkami, na święta Bożego Narodzenia szykuje zawsze pasztet z wędzoną śliwką i pasztet z orzechami(w tym roku pekan, świetny jest też z orzechami włoskimi). W poprzednich latach robiłam też pasztety z pistacjami lub z suszonymi morelami lub żurawiną- pyszne! Te zrobię sobie na Wielkanoc.

Do mielenia pasztetu używam elektrycznej maszynki do mięsa. U mnie to nakładka na Kitchen Aid, którego to robota uwielbiam, mam od lat i zawsze polecam każemu zapalonemu domowemu kucharzowi i nie tylko 😉  Wolnostojące maszynki do mięsa znajdziecie tutaj tutaj tutaj i tutaj

domowy pasztet wołowo wieprzowy-2

Domowy pasztet wieprzowo – wołowy

Domowy pasztet wieprzowo – wołowy

Składniki

  • 2 kg mieszanych mięs- wieprzowe(szynka, karkówka, podgardle) wołowe(antrykot, łata)
  • 0,5 kg wątróbka cielęca lub drobiowa
  • włoszczyzna
  • 2 cebule
  • 2 kajzerki lub dwie konkretne kromki chleba na zakwasie
  • 8 jajek
  • sól, pieprz
  • łyżeczka ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • gęsi tłuszcz lub masło do wysmarowania keksówek
  • bułka tarta do wysypania keksówek

Instrukcje

  1. Mięsa tnę na mniejsze kawałki i układam w dużym garnku.
  2. Dodaję obrane i pocięte w średnie kawałki warzywa, kopiastą łyżkę soli, po łyżeczce całych ziarek pieprzu i ziela angielskiego.20 minut przed końcem gotowania dokładam wątróbkę cielęcą. Jeżeli używam drobiowych przesmażam je z cebulą, Gotuję na małym gazie ok 2 h do miękkości. Zostawiam do całkowitego ostygnięcia.do bulionu dokładam kromki chleba, by nasiąkły.
  3. Na patelni przesmażam cebulę ze szczyptą soli aż zmięknie. Zostawiam do ostygnięcia.
  4. Mięsa i warzywa przepuszczam przez maszynkę. Jeżeli chcecie mieć bardzo drobno zmielony pasztet, w kremowej konsystencji zróbcie to dwa razy. Mieszam wszystko bardzo dokładnie.
  5. Na tym etapie sprawdzam, czy pasztet potrzebuje dodatkowych przypraw.. Ponieważ zmieliłam pieprz i ziele angielskie z mięsem mój nie wymagał doprawiania. Możecie dodać też gałkę muszkatołową.
  6. Do mięsa dodaję żółtka, starannie mieszam całość. Białka ubijam ze szczyptą soli i delikatnie mieszam z masą.
  7. Rozgrzewam piekarnik do 180st C.
  8. Keksówki smaruję tłuszczem i wysypuję bułką tartą. Wykładam masą. Jeżeli dodaję śliwki lub orzechy, nakładam 1/3 masy , nakładam dodatki i przykrywam kolejną warstwą mięsa.
  9. Keksówki wstawiam do brytfanki i wstawiam do piekarnika. Brytfankę napełniam wodą do 1/2 wysokości keksówek. Dzięki parze pasztet wychodzi wg mnie dużo bardziej kremowy.
  10. Pasztety pieczemy 1h15min . Wyciągamy z piekarnika i dajemy im całkowicie ostygnąć. Można je zamrozić. Po zamrożeniu wyciągamy pasztet wieczorem, dzień przed spożyciem i dajemy mu rozmrozić się w temperaturze pokojowej.
http://www.leniwaniedziela.pl/domowy-pasztet/
Wykonanie pasztetu krok po kroku możecie też zobaczyć w zapisanej relacji na moich instastories

domowy pasztet wołowo wieprzowy-2 domowy pasztet wołowo wieprzowy-2 domowy pasztet wołowo wieprzowy-2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *