Shakshuka z białymi szparagami

shakshuka

Co macie w planach na niedzielne śniadanie? Ja myślę, że zrobię znów shakshukę. Ostatnio wypróbowałam wersję z białymi szparagami, które kupiłam dzień wcześniej bez pomysłu co z nimi zrobić. Dorzuciłam i super wyszło, więc stwierdziłam, że się podzielę przepisem.Robi się szybciutko i to jest to kolejny ciekawy sposób na przyrządzenie jajek.

IMG_9527

PRZEPIS – SHAKSHUKA Z BIAŁYMI SZPARAGAMI

3 duże pomidory
kilka białych szparagów
4 cebule dymki
4 jajka
sól, pieprz
1 łyżka kminu rzymskiego
mały pęczek kolendry
łyżka posiekanego szczypiorku
oliwa

Utnij dolne 2 cm szparagów i wyrzuć. Jeśli są cieniutkie nie obieraj, nieco bardziej łykowate pozbaw cienkiej skórki. Posiekaj drobno dymkę, pomidory w kostkę, a szparagi na jednocentymetrowe kawałki. W żeliwnej patelni rozgrzej oliwę. Smaż dymkę, aż się zeszkli. Dodaj szparagi i smaż kolejne dwie minuty. Dodaj łyżeczkę soli, trochę pieprzu,kmin i pomidory. Duś około 5 minut. Delikatnie wbij jajka na pomidory. Zdejmij z ognia, gdy białka się zetną. Posyp kolendrą i szczypiorkiem. Podawaj ciepłe.

IMG_9528

Odpowiedzi: 2

  • Dzisiaj zrobiłam na śniadanie. Było pysznie, energetycznie. Zrobiłam na bazie zielonych szparagów. To już drugi przepis i kolejny strzał w dziesiątkę (wczoraj stir fry z krewetek i zielonego groszku zaminiłam tylko ryż na makaron ryżowy). Bardzo dziękuję, będę na pewno jeszcze niejednokrotnie korzystać z Pani autorskich pomysłów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *