Świąteczne bezy w czerwone paski

IMG_5346

Jak tam nastroje świąteczne? Ja właśnie opadłam na fotel z kieliszkiem wina, patrzę się na moją śliczną choinkę i myślę co jeszcze mam do zrobienia. Dziś rano wzięło mnie na pieczenie- zaczęłam od pasiatych bez, bo od dawna chciałam je zrobić w święta w czerwono- białej wersji. Potrzeba wam jedynie cukru pudru, białek i żelowej farby spożywczej.

O tym jak zrobić idealne bezy pisałam już nie raz, ale tym razem wiedząc w jakim wszyscy są teraz pędzie skopiuję tę wiedzę i tutaj.

Z ważnych bezowych porad:

1. zaczynamy z gorącym piekarnikiem 150C, obniżamy temperaturę natychmiast po włożeniu blachy z bezami do 120C(bez termoobiegu- z nim 110C) i każdy w moim domu wie, że otworzenie piekarnika gdy beza się piecze grozi kolonią karną.Druga wersja to pieczenie cały czas w temperaturze 110-120 stopni(powyżej beza zaczyna brązowieć).

2.białka nie mogą mieć kontaktu z tłuszczem, więc żadnego śladu żółtka w białku i odtłuszczona sokiem z cytryny i wytarta miska i mieszadła.

3. kluczowy jest czas ubiajania- moje pierwsze klapnięte bezy to wina mojego pośpiechu. Bezę ubiajam 10 bitych minut i polecam zerknąć na zegar- 10 minut z mikserem ręcznym to naprawdę kuuuupa czasu 😉

4. moje ulubione ratio to 50-55g drobnego cukru na 1 białko

PRZEPIS- PASIASTE BEZY

5 białek
275 g cukru pudru
szczypta soli
czerwony barwnik spożywczy w formie żelowej pasty, musi być gęsty

Rozgrzej piekarnik do 150C. Zacznij ubijać białka ze szczyptą soli, aż zaczna formować się wierzchołki. Dodawaj cukier po łyżce i miksuj. Miksuj białka bite 10 minut, aż będą błyszczące i sztywne i utrzymują kształt i się nie rozpływają. Do wyciskania małych bez stosuję worek z tylką w kształcie gwiazdki. W środku worka maluję trzy pasy moim czerwonym żelem spożywczym- zobacz zdjęcie. Nakładam ubitą masę bezową i wyciskam kolistym ruchem bezy jedna za drugą. Pierwsza sztuka będzie bez pasków. Bezy piekę godzinę i dziesięć minut na papierze do wypieków w 110 stopniach z termoobiegiem, 120 C bez niego.

2

3

IMG_5328

0

IMG_5322

IMG_5334

1

Jedna odpowiedź

Skomentuj Iga Dietmap.pl Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *