Waniliowy pudding ryżowy z pigwą

quince_featured

O tak-dziś będzie o pigwie. Trzy lata temu odkryłam pigwę, bo wyczytałam sobie w mojej ulubionej Nigelli o chutney’u z tejże. Okazał się ogromnym hitem wśród rodziny i znajomych, więc poszłam za ciosem i zaczęłam robić z niej co raz to różne dania i przetwory. Jeżeli nie próbowaliście to polecam- akurat jest na nie sezon. Ten twardy “ni to jabłko ni gruszka” owoc jest zupełnie niejadalny na surowo, ale poddany obróbce mmmmm coś cudownego. Pigwa rośnie na drzewie, w odróżnieniu od pigwowca, który jest krzewem i rodzi malutkie owoce- takie mini pigwy- genialne na nalewkę- moja stoi już ponad miesiąc i co jakiś czas sprawdzam, czy wszystko z nią okjest dobrze
Ale wracamy do naszych dużych pigw i bierzemy się do duszenia. Pierwsza rada- uwaga przy obieraniu- pigwa to owoc twardy i łatwo o wypadek. Moje palce były w tym roku szyte dwa razy, na szczęście nie po pigwie, ale wiem już jakie spustoszenie może poczynić mały ostry nożyk.

PRZEPIS – PIGWA DUSZONA

4 pigwy
2 szklanki cukru
3 szklanki wody
cynamon
gożdziki

Cukier rozpuścić w wodzie, dodać przyprawy, pigwę- dusić aż zmięknie i zacznie przybierać czerwonawy kolor. Zostawić do ostygnięcia. Syrop można używać też do herbaty.

quince poached with spices

Ostatnio było tak jakoś mrocznie i mokro i tak zupełnie “jaaaa chcę lataaaa”. Na depresje jesienne najlepszy jest “comfort food” i jak pomyślałam co to ma być w ten weekend to ryż na mleku z waniliowym sosem brzmiał w mojej głowie jak coś co zaleczy jesienną depresyjkę. Wersja z “mlekiem” ryżowym, ze względu na moją nietolerancję laktozy, ale spokojnie możecie użyć zwykłego mleka.

PRZEPIS-WANILIOWY PUDDING RYŻOWY

szklanka ryżu arborio
trzy szklanki mleka(ja użyłam ryżowego, może być zwykłe)
1/3 szklanki cukru
laska wanilii
3 zółtka
0,5 szklanki mleka pełnego(jak chcecie zaszaleć idzcie w kremówkę)

Przepłucz ryż trzy razy pod zimną wodą, zalej mlekiem(3 szkl),dodaj wanilię i cukier, doprowadź do wrzenia, zmniejsz gaz i pozwól mleku pyrkać na małym gazie około 45min/1 h, aż ryż go niemal wchłonie i będzie całkiem miękki. Rozbełtaj żółtka z mlekiem, wyłącz gaz pod ryżem i mieszając dodawaj mieszankę żółtek do ryżu. Nakładamy do miseczki, polewamy odrobiną syropu spod piwy, kładziemy pigwę na górze i delektujemy się
2_poached_quince

3_vanilla_pudding_with_quince

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *