Pierogi ruskie na dwa sposoby

pierogi-ruskie-feat

Moje ukochane danie z dzieciństwa to pierogi ruskie. Mam problem zawsze, gdy chcę je zjeść gdzieś poza domem, bo żadne nie smakują tak jak te które robiła moja babcia Hala, czy tak jak babcia Misia, babcia mojego Michała. Większość moich wspomnień jest pełna smaków i zapachów. I pierogi mojej babci są jednym z nich. Akurat najmocniej zapisała się w mojej głowie pewna miska niedzielnych parujących pierogów. Widzę jak unosi się nad nimi para, łapię jednego ręką, za chłodniejszą falbankę, obgryzam ją najpierw, by wbić się zębami w idealny farsz- ziemniaki wymieszane pół na pół z twarogiem z dużą ilością karmelizowanej cebuli i pieprzu. Pamiętam dokładnie patelenkę na jakiej babcia smażyła długo na małym gazie cebulę, tak, by się skarmelizowała, a nie przypaliła. Mogłam jeść te pierogi bez końca.

Michał ma podobne wspomnienia i równie dobre wzorce idealnych pierogów. Jadłam wyroby obu babć i mojej teściowej i także mruczałam z zadowolenia.

I teraz wyobraźcie sobie, że nasze dziecko nie znosi pierogów, a już najbardziej ruskich. Nie wiem co się stało 😉 No i przez lata nie robiłam pierogów, bo Gaba ich nie lubiła. I nie do końca byłam zadowolona z grubości ciasta, albo, gdy grubość była dobra, to rozpadały mi się przy gotowaniu.

W końcu po wielu konsultacjach zawziełam się i jestem już zadowolona z efektów. I dziś mam dla was dwa przepisy- klasyk wg babci i wariację z fetą, która zrobiłam wczoraj, bo zabrakło mi twarogu. Smak jest bardzo zbliżony, ale może też będziecie chcieli spróbować. Dodałam tym razem też innych dodatków do ciasta i wyszło fenomenalnie elastyczne.

_MG_0004

PRZEPIS BABCI NA RUSKIE PIEROGI

ciasto:
jajko rozkłócone
gorąca woda
mąka
sól

W mikserze wsyp dwie szklanki mąki, zrób wgłębienie i dodaj jajko i dużą szczyptę soli. Wlej gorącej wody ile mąka zabierze. WIEM! Też mnie zawsze wkurzało to zdanie, ale rzeczywiście każda mąką jest inna i ciężko podać ile wody dokładnie potrzeba. Ja zaczynam zagniatać ciasto mikserem z hakiem i jeżeli jest za rzadkie dosypuję mąki, za suche dolewam wody. Ciasto ma być elastyczne i nie kleić się do rąk. Do ciasta dodaję też czasami roztopione masło klarowane, choć moja babcia tego nie robiła.

Farsz:
kilogram ugotowanych ziemniaków(u mnie odmiana Lord)
kilogram twarogu półtłustego
dwie duże cebule pocięte w drobną kostkę
masło klarowane
sól, pieprz( u mnie nawet 3 łyżeczki pieprzu)

Na malutkim ogniu zacznij podsmażać cebulkę. Jest to długi proces, bo będzie trwać około 35-40 minut. Zaczynam na 3 dużych łyżkach masła i ewentualnie dodaję potem jeszcze trochę. W tym czasie gotuję też i studzę ziemniaki. Po ostudzeniu przeciskam je przez praskę do ziemniaków(potato ricer) lub ubijam jak na puree, tylko, że bez dodatków. Rozkruszam twaróg i dodaję do ziemniaków. Następnie dodaję cebulkę i sól i pieprz. Z reguły zaczynam od trochę mniejszej ilości ziemniaków i twarogu i dodaję po trochę, by uzyskać takie ratio które smakuje mi tak jak to z moich wspomnień.

Przygotowuję się do lepienia pierogów- jedną ściereczkę obsypuję mąką kukurydzianą i przygotowuję drugą by nakryć nią pierogi. Zagotowuję duży garnek osolonej wody. Z farszu kleję kulki wielkości kulki rafaello. Rozwałkowuję 1/3 ciasta na omączonym blacie i wycinam szklanką kółka. Nakładam kulkę farszu i rozciągam ciasto, uważając by farsz nie dostał się do falbanki. Odkładam na ściereczkę i przykrywam, by nie obsychały. Gdy mam 10 sztuk zaczynam je gotować- wrzucam na wrzącą wodę i wyjmuję cedzakiem 2 minuty od wypłynięcia pieroga na powierzchnię. Półmisek wylewam odrobiną roztopionego masła, by pierogi nie kleiły się do siebie. i znów wracam do klejenia i gotowania.

Pierogi można zamrozić przed gotowaniem. Takie zamrożone wrzucamy na wrzątek i czekamy aż wypłyną. Ja zawsze robię ich więcej, by mieć w zamrażarce awryjny obiad. Można też podsmażyć te ugotowane na maśle- też pyszne!

_MG_0010

Mój wczorajszy przepis różnił się składem ciasta i farszu, ale robi się je dokładnie tak samo.

Ciasto z dodatkiem kefiru i śmietany:
Mąka, 1/3 szklanki kefiru, 2 jajka, 1/3 szklanka śmietany, gorąca woda, sól

W mikserze rozbełtałam 2 jajka z kefirem i śmietaną. Dodałam mąkę i sól. Zaczęłam ugniatać ciasto hakiem w mikserze i wtedy dodałam gorącą wodę. Ciasto ma nie kleić się do rąk i być eleastyczne.

Farsz różnił się tym, że dałam dwa opakowanie fety po 250g i 300 g twarogu półtłustego. Reszta dokładnie tak samo jak w przepisie powyżej.

pierogi-ruskie

_MG_0014

pierogi-ruskie-feat

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *